Újabb jó év elé nézhetnek a Caterpillar részvényei

A vállalat, amelynek részvényárfolyamát gyakran a globális gazdasági kilátások indikátoraként is értelmezik, tovább folytathatja tőzsdei emelkedését 2017-ben. Noha már évek óta csökkenő bevételek jellemzik a vállalatot, az elemzők úgy tűnik pesszimistábban ítélték meg a helyzetet, mint ahogy az valójában fest. Az amerikai választások kimenetele nagy lökést adott a vállalat árfolyamának, hiszen Donald Trump egyik személyes kedvencéről van szó. Az érzelmi kötődésnél azonban fontosabb, hogy a leendő elnök által belengetett infrastrukturális beruházások, valamint az olaj-, gáz- és szénipar felélesztése addicionális kereslethez vezethet a cég gépóriásai iránt. Emellett a globális gazdasági helyzet is javulni látszik, továbbá az olajárak is emelkedésnek indultak az OPEC döntése nyomán, ami szintén a vállalat által gyártott eszközök iránti kereslet növekedésében csapódhat le.

Technikai kép


2016 februárja óta emelkedő trendcsatornában haladt felfelé az árfolyam, majd Trump megválasztásának hírére áttörte a 89 dollárnál húzódó ellenállást. Ez a szint egyrészt a hosszú távú emelkedő trendvonallal esik egybe, másrészt a 2015 óta kirajzolódott fej-váll alakzat nyakvonalának felel meg. Az alakzatból számolt célár szerint a 117 dolláros történelmi csúcs is megdőlhet hosszabb távon. Az utóbbi hetekben kisebb korrekció zajlik a papírban, új impulzusra várnak a befektetők a vállalattal kapcsolatban. Ilyen esemény lehet Donald Trump sajtótájékoztatója január 11-én, ahol újabb konkrétumok láthatnak napvilágot gazdasági elképzeléseivel kapcsolatban. Az árfolyam első körben a 104,3 és 105,7 dollár közötti rés betöltésével próbálkozhat, ahonnan már elég közel van a 106,5 dollárnál lévő 2014-es novemberi csúcs.

Profitcélnak ezt a zónát érdemes megjelölni. Az árfolyam további lecsorgásának már a hosszú távú emelkedő trendvonal is véget vethet, ha ez sérülne, a 89,6 dollárnál lévő nyakvonal erős támaszt nyújthat. Amennyiben leszúrna az árfolyam ezen ellenállás alá, a 100 napos mozgóátlag is segíthet a papírnak, így érdemes a stop
megbízásunkat 88 dollár alá helyezni.


Javuló világgazdasági kilátások


Októberi jelentésében az IMF 3,1%-os világgazdasági növekedést várt 2016-ra, míg ennél kicsit optimistább, 3,4%-os növekedést 2017-re. Előrejelzésüket áprilisi jelentésükhöz képest mindkét évre 0,1%-kal csökkentették, amit főként a Brexit-tel és a vártnál lassabb amerikai GDP növekedéssel magyaráztak, amik további laza monetáris politikát vetítettek előre. A jelentés óta azonban sokat változott a helyzet, hiszen a brit gazdaság a Brexit ellenére 0,6%-kal nőtt a harmadik negyedévben, a választások után Amerikában az inflációs várakozások gyors emelkedésnek indultak, továbbá a napokban Európából is a vártnál gyorsabb fogyasztói áremelkedésről számoltak be. A kibontakozó növekedési fordulat a Bloomberg elemzőinek prognózisában is kezd megjelenni, decemberben az USA, az eurozóna és Japán növekedési kilátásait is felfele korrigálták 2017-re.


Bíztató jelek az amerikai iparban


A Caterpillar legnagyobb piaca hagyományosan az Egyesült Államok, ami az utóbbi években még inkább meghatározó szereplővé vált. Míg 2011-ben az árbevétel 30%-át tette ki az amerikai piac, azóta ez az arány évről évre növekedett és 2015-ben már elérte a 41%-ot. 2016-ban úgy tűnik, hogy ez a folyamat tovább gyorsult, ugyanis az első három negyedévben az értékesítések 47,6%-a az USA-ból származott.


Hosszabb pangás után ismét elkezdett éledezni az amerikai ipar, amit a kedden napvilágot látott decemberi ISM és Markit feldolgozóipari beszerezési menedzser indexek is megerősítettek. Az ISM index új megrendelések komponense 7,2 ponttal 60,2 pontra nőtt decemberben, ami az index valaha volt legnagyobb havi megugrása. Ezek az adatok azt mutatják, hogy 2017-ben is folytatódhat az ipari fellendülés különösképpen Trump támogató politikájának fényében.


A Caterpillar-nak az olajárak idén látott emelkedése is jó hír, ugyanis az amerikai palaolaj-kitermelők is fontos ügyfelei a cégnek. Miután jelenleg úgy tűnik, hogy az OPEC megállapodás képes stabilizálni az olajárakat, egyre több félbehagyott beruházás indul újra a szektorban. Az amerikai olajfúrótornyok száma a Baker Hughes adatai alapján már kilencedik hete emelkedik és jelenleg 525-ön áll, ahol 2016 januárjában állt utoljára.


Vártnál hatékonyabb költségcsökkentések


Harmadik negyedéves jelentésében a várttól elmaradó árbevételt publikált a Caterpillar, azonban a profitsoron pozitívan lepte meg az elemzőket. Még 2015 szeptemberében a vállalat költségcsökkentési intézkedések egy újabb fordulóját jelentette be, amitől azt remélte, hogy éves szinten 1,5 milliárd dollárral csökkenti a működési költségeket. Noha a vállalat továbbra is küzd a globális kereslet-visszaeséssel, ezek a szerkezetátalakítási és költségcsökkentő intézkedések hatékonyabbnak bizonyultak, mint ahogy azt a piacok, sőt, mint ahogy azt ők maguk is remélték, így emiatt volt a pozitív meglepetés.


A vállalat a 2016-os harmadik negyedévben az időszakos költségeket (értékesítési, általános adminisztratív és K+F költségek) 420 millió dollárral csökkentette az előző évhez képest, továbbá a gyártáshoz kapcsolódó változó költségek is 234 millió dollárral csökkentek. Ezzel szemben az értékesítési volumen visszaesése 649 millió dollárral, míg az értékesítési árszínvonal csökkenése 213 millió dollárral csökkentette az üzemi eredményt éves alapon.

 

Nem probléma az erős dollár


Sokszor említik nagy export-kitettségű amerikai vállalatoknál az erős dollárt, mint a profitokra negatív hatást gyakorló tényezőt. A Caterpillar esetében is viszonylag nagy az export részaránya a teljes árbevételen belül, ennek megfelelően a cég árbevételét többször negatívan befolyásolta az erős dollár az utóbbi években. Ezzel egyidőben, azonban a vállalat külföldi devizában keletkező költségei is csökkentek, ugyanis a gyártási tevékenység rengeteg más országra is kiterjed. Ezzel a vállalat képes elkerülni külföldön azt, hogy egy esetleges erős hazai devizaárfolyam miatt komoly versenyhátrányba kerüljön egy helyi vállalattal szemben. A cég vezetői többször nyilatkozták a múltban, hogy az erős dollár nemhogy csökkentette, hanem növelte az üzemi eredményt a fent vázolt hatáson keresztül.


Politikai hátszél


A kialakult politikai környezetben a tengerentúlon jelenleg úgy fest, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy egy vállalat élvezi-e a leendő amerikai elnök támogatását, különösen akkor, ha egy ipari vállalatról van szó. A Ford nemrégiben jelentette be, hogy visszalép egy 1,6 milliárd dolláros mexikói beruházástól és inkább az amerikai fejlesztésekre koncentrál helyette, ami egyértelműen Donald Trump nyomásának volt köszönhető. A nagy autógyárakkal szemben a Caterpillar Trump szívéhez közeli vállalat, amit több ízben is bizonyított a választások előtt. Saját bevallása szerint többet tudna mesélni a Caterpillar traktorairól, mint az ott dolgozók, emellett pedig azt hangoztatta, hogy meg kell védeni a vállalatot a nagy japán rivális Komatsu-val szemben. Ezek mellett a leendő elnök azt tervezi, hogy több korlátozást is felold a palaolaj-termelésben és a széniparban, amik igencsak eszközigényes iparágak és sok potenciált rejtenek a cég számára.


Negyedik negyedév


Január 26-án teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését a vállalat, ahol a bevételek további lecsorgását várják az elemzők. A piaci konszenzus alapján az árbevétel 9,85 milliárd dollár lehet a negyedévben, ami nagyjából 11%-os esésnek felelne meg az egy évvel ezelőtti értékhez képest. A korrigált EPS 0,66 dollár lehet az elemzők szerint, ami ugyanúgy 11%-os csökkenésnek felelne meg. A vállalat vezetői szerint a cég piacai továbbra is messze az átlagos reprodukciós szint alatt működnek, mivel használt gépekből továbbra is igen nagy a kínálat a piacon. Emiatt a harmadik negyedéves jelentést követően a menedzsment 39 milliárd dollárban határozta meg az éves árbevétel várakozását, a korábban gondolt 40-40,5 milliárd dollárral szemben. Érdemes lesz figyelni a menedzsment kommentjeit a negyedéves számok közzétételét követően, hogy miként értékelik a negyedév során lezajlott változásokat a profitkilátások szempontjából.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2021. 08. 24. 19:00
Megosztás:

Minuszban zárt BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 389,34 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel, 51 633,85 ponton zárt kedden.
2021. 08. 24. 18:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Nyereséges kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 10:00
Megosztás:

Nőtt a BUX, a Mol volt a nap nyertese

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 326,64 pontos, 0,63 százalékos emelkedéssel, 52 023,19 ponton zárt hétfőn.
2021. 08. 23. 20:00
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék hétfőn.
2021. 08. 23. 10:00
Megosztás:

Emelkedés jöhet nyitásban az elemző szerint

A csütörtöki negatív korrekciót követően hétfőn pozitív tartományban indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, mert a hazai részvénypiac kimaradt a pénteki mozgásból, amikor nagyrészt felfelé tartottak a részvényindexek.
2021. 08. 23. 09:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1317,90 pontos, 2,62 százalékos emelkedéssel 51 696,55 ponton fejezte be a hetet.
2021. 08. 22. 09:00
Megosztás:

Hitelt vesz föl az Opus a Titász megvásárlásához

Az Opus Energy Kft. 50 milliárd forint hitelt vesz föl az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) megvásárlásához - olvasható a tulajdonos Opus Global Nyrt. közleményében, amelyet szombaton tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 21. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 20. 10:00
Megosztás: