Hírek > Európai tőzsde - Befolyásoló lehet a 'hard Brexit' szele? >

Európai tőzsde - Befolyásoló lehet a 'hard Brexit' szele?

2017.01.10 08:10
Az olasz bankrendszerrel és az OPEC termeléskorlátozó ígéretének betartásával szemben kialakult aggodalmak miatt indexcsökkenésre lehet számítani kedden az európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index várhatóan 13 ponttal lejjebb nyit, a frankfurti DAX index 29 ponttal csökken kezdéskor, Párizsban a CAC-40 index 12 ponttal, Milánóban pedig az FTSE MIB 72 ponttal alacsonyabban kezd.
    

Hétfőn a tőzsdeindexek gyengültek Európában a londoni FTSE-100 kivételével, ami a font árfolyamcsökkenése miatt emelkedett az exportőr és nyersanyagipari vállalatok részvényeinek köszönhetően. A fontot a brit miniszterelnök hét végén tett "hard Brexitre", azaz az EU egységes piacáról és a vámunióból való kilépésre utaló nyilatkozata gyengítette.

 

    

A vezető európai vállalatok részvényeit tartalmazó FTSE Eurofirst 300 index 0,50 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,35 százalékkal gyengült hétfőn.
    

Frankfurtban a DAX index 35 ponttal, 0,3 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index 22 ponttal, 0,5 százalékkal csökkent. A madridi IBEX-35 index 23 ponttal, 0,4 százalékkal, a milánói FTSE MIB index 328 ponttal, 1,7 százalékkal csökkent.
    

A londoni FTSE-100 index 28 ponttal, 0,4 százalékkal új rekordra, 7238 pontra emelkedett. A hétfői volt a londoni index sorban a nyolcadik rekord zárása.
    

Az amerikai tőzsdéken vegyes zárás követte az európai indexek csökkenését. A Wall Street indexei, a DJIA-30 és az S&P-500 0,4 százalékkal gyengültek, a főként fejlett technológiai cégek papírjait jegyző Nasdaq piac Composite indexe pedig 0,2 százalékkal emelkedett. A Nasdaq Composite a harmadik egymást követő napot zárta rekorddal.
    

A Wall Street indexeit az energiaipari cégeknek az olajár közel négy százalékos csökkenését követő gyengülése vitte lejjebb, a technológiai ágazatokat pedig az Apple, valamint a biotechnológiai cégek árfolyamának az emelkedése erősítette.
    

Vegyesen indították el a keddi globális tőzsdei kereskedést az ázsiai értékpapírpiacok. Tokió 0,9 százalékkal, Szöul 0,3 százalékkal gyengült, Hongkong 0,6 százalékkal, Sanghaj és Sencsen közös indexe pedig 0,1 százalékkal emelkedett.
    

Kedd reggelre az olajár csökkenése megtorpant, a Brent jegyzése 54,94 dolláron állt hordónként, nagyjából az előző napon elért szinten. A WTI jegyzése 0,04 százalékkel 51,94 dollárra csökkent.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

    

Az arany ára öt hetes csúcs közelében tartózkodik befektetési mentsvár szerepének köszönhetően a kissé lefelé korrigáló dollárárfolyam, valamint a "hard Brexit" miatt. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával az arany határidős jegyzésének legközelebbi kontraktusa 0,21 százalékkal állt magasabban unciánként 1187,35 dolláron.
    

Az euró jegyzése 0,35 százalékkal 1,0612 dollárra emelkedett.

Folyamatosan frissülő nemzetközi tőzsdepiaci értékekről ide kattintva tájékozódhat.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák