Hírek > Az adatgazdaság kiépítésére tett javaslatot az EB >

Az adatgazdaság kiépítésére tett javaslatot az EB

2017.01.11 00:05
Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő az adatgazdaság kiépítésére, amelyektől a digitális egységes piac erősödését reméli.
Az adatgazdaság kiépítésére tett javaslatot az EB

Az uniós bizottság keddi tájékoztatása szerint az európai adatgazdaság kiteljesítése céljából előterjesztett szakpolitikai és jogi megoldásokra azért van szükség, mert az Európai Unió jelenleg nem kamatoztatja teljes mértékben az adattechnológiákban rejlő lehetőségeket.
   
Ahhoz, hogy ez megváltozzon, véleményük szerint fel kell számolni a tagállamok közötti szabad adatáramlást indokolatlanul hátráltató akadályokat, és javítani kell a jogbiztonságot.
   
A bizottság véleménye szerint az érintett tagállamoknak nagyobb részt kell vállalniuk olyan, határokon átívelő projektekben, amelyek során az adatokkal a való élet által teremtett helyzetekben kell bánni. Egyes tagállamokban már folyamatban vannak együttműködő, összekapcsolt és automatizált mobilitás megvalósítására irányuló, számítógéppel segített tervezési projektek. Van közöttük például olyan, amelynek célja, hogy a járművek kommunikálni tudjanak egymással és az út menti infrastruktúrával.
   
A bizottság szerint az adatfelhasználással kapcsolatban ki kell szélesíteni az adathozzáférést és az adattovábbítást, mivel a nem személyes jellegű, gépileg létrehozott adatok segíthetik induló innovatív vállalkozások és új üzleti modellek létrejöttét.
   
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a nem személyes adatok hordozhatósága problémákat vet fel. Például olyan esetben, ha valamelyik vállalkozás nagy mennyiségben kíván cégadatokat eljuttatni egyik felhőszolgáltatótól a másikhoz.
   
A közlemény leszögezi: az általános uniós adatvédelmi rendelet teljes körűen szabályozza a személyes adatok kezelését, ideértve a természetes személyekre vonatkozó, illetve a természetes személyek azonosítására alkalmas adatokat is. Azáltal, hogy egységes és szigorú normákat állapít meg az adatvédelem tekintetében, a rendelet biztosítja a személyes adatok biztonságos áramlását az Európai Unióban - tették hozzá.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák