Hírek > Több forrás is tanúskodik orosz hackertámadásról az amerikai hírszerzés szerint >

Több forrás is tanúskodik orosz hackertámadásról az amerikai hírszerzés szerint

2017.01.11 06:05
James Clapper amerikai hírszerzési vezető szerint többféle forrásból származnak az adatok az amerikai számítógépes rendszerek elleni orosz hackertámadásokról, és az oroszok legalább kéttucat más országban is megpróbálták befolyásolni a választási folyamatot.
Több forrás is tanúskodik orosz hackertámadásról az amerikai hírszerzés szerint

Az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a szenátus hírszerzési bizottságának meghallgatásán beszélt erről kedden. Közölte, speciális technikai eszközöket is igénybe vettek az adatgyűjtéshez, ám ennél jobban nem kívánta feltárni munkájuk részleteit. Mint mondta, a hírszerzési jelentés nagy része változatlanul titkosított.
   
A hírszerzési csúcsvezető szerint Oroszország kéttucatnyi országban próbálta meg befolyásolni a választási folyamatot. Kérdésre válaszolva ugyanakkor leszögezte: nem tudja megmondani, hogy Németország, Franciaország vagy Hollandia milyen mértékben erősítette meg kibertámadások elleni számítógépes védelmi rendszerét.
   
Clapper kifejtette: az oroszok az amerikai elnökválasztási folyamatban Donald Trumpot támogatták, mert szerinte úgy vélték, volt üzletemberként "vele könnyebb lesz megállapodni", mint demokrata párti politikusokkal.
   
A meghallgatáson részt vett John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője is.
   
John Brennan közölte: orosz kollégájának azt mondta, a tűzzel játszanak, mire az orosz hírszerzés vezetője visszautasította a vádakat, mindazonáltal azt válaszolta, hogy továbbítja az üzenetet Vlagyimir Putyin elnöknek.
   
A számítógépes támadások ügyében James Comey FBI-igazgató arról tájékoztatta a szenátorokat, hogy a Demokrata Országos Bizottság többszöri kérés ellenére sem tette lehetővé az FBI-nak a vizsgálatot. Szerinte nem kétséges, hogy oroszok behatoltak amerikai számítógépes rendszerekbe, sikeresek voltak egyes republikánus csoportok és szövetségi államok számítógépeinek feltörésében, és néhány szövetségi állam rendszeréből adatokat is loptak. Nem voltak viszont sikeresek a Trump-kampány és a Republikánus Országos Bizottság számítógépes rendszereinek feltörésében.
   
Comey elhárította a választ az egyik oregoni demokrata párti szenátor azon kérdésére, hogy vizsgálják-e a Donald Trump vállalatai és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokat.
   
A szenátus hírszerzési bizottságának vezetője, Richard Burr észak-karolinai republikánus politikus hangsúlyozta: az orosz hackertámadásokkal szerzett adatok és információk kiszivárogtatása ügyében szorosan együttműködik a bizottság demokrata párti alelnökével, a virginiai Mark Warner szenátorral.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák