Hírek > Továbbra is felfelé szárnyalnak a reálbérek >

Továbbra is felfelé szárnyalnak a reálbérek

2017.01.20 16:50
Negyvenhét hónapja, közel négy éve folyamatosan emelkednek nemcsak a bruttó, hanem a reálbérek is - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva.
Továbbra is felfelé szárnyalnak a reálbérek

Elmondta, az elmúlt év első tizenegy hónapjában a reálbér emelkedés 7,5 százalék volt, ez alapján mindenki egy havi bérrel többet tud hazavinni, a vállalkozásoknál 6,8, a közszférában 10 százalék felett volt a reálbér növekedése.
    

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, hogy a tavaly novemberben megkötött bérmegállapodás hatása a januári munka után kapott februári kifizetésnél már látszani fog.
    

Hozzátette: a tavaly novemberi megállapodás nemcsak a bérekről szól, hanem jelentős adócsökkentést is tartalmaz, 2017-ben a munkabérre rakódó adóterhek 5 százalékponttal mérséklődnek. Ez a cégeknek lehetőséget ad arra, hogy ne csak az alacsony, hanem a magasabb bérkategóriában is tovább emeljék a fizetéseket 2017-ben.
    

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány korábbi döntése értelmében a közszférában dolgozók bérét ütemezetten növelik, példaként említette, hogy a pedagógusok bérének emelése több éve tart, az egészségügy, a rendvédelem, a szociális, a közgyűjtemény terület dolgozóknál is tervezetten növekszik a fizetésük.
    

Az NGM közleményében kiemelte, hogy a versenyszférában - a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál - ismét kimagasló mértékű, 55 ezres létszámbővülés ment végbe 2015 novemberéhez képest.
    

A versenyszférában és a közszférában tapasztalható béremelések a magyar gazdaság erősödését bizonyítják. Az idén januártól érdemben megemelt minimálbérnek és garantált bérminimumnak, illetve a munkáltatói adócsökkentésnek, valamint a közszférában zajló programoknak köszönhetően a béremelések 2017-ben is folytatódni fognak, ami további reálkereset-emelkedést vetít előre - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyi pénzt ér a házimunkád? - kalkulátor

Mennyi pénzt kellene keresnem, ha rendesen megfizetnének?

Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák