Hírek > Oké, megértük Trump elnökségét, de hogy szavaznak a franciák? >

Oké, megértük Trump elnökségét, de hogy szavaznak a franciák?

2017.01.23 17:00
A francia baloldali előválasztás második fordulójába a széttöredezett Szocialista Párt (PS) két egymással összeegyeztethetetlen irányzatának képviselője jutott be, s az összecsapásból az új baloldalt megtestesítő Benoit Hamon kerülhet ki győztesen - vélték a hétfői francia lapok.
Oké, megértük Trump elnökségét, de hogy szavaznak a franciák?

A baloldal államfőjelölt-állító szavazásának vasárnapi első fordulóját a volt oktatási miniszter nyerte meg 36 százalékkal, maga mögé utasítva a favoritnak számító Manuel Valls volt miniszterelnököt, aki a szavazatok 31 százalékát szerezte meg. Ők ketten mérkőzhetnek meg egymással a jövő vasárnapi második fordulóban.
    

Az előválasztáson kevesebb mint 2 millióan vettek részt, míg a jobboldal novemberi előválasztásán több mint 4 millióan vonultak az urnákhoz, ami arra utal, hogy bárki is nyeri meg az első fordulót, a szocialistáknak nem lesz igazán beleszólásuk a tavaszi elnökválasztás kimenetelébe - hívta fel a figyelmet a Le Monde. A balliberális lap szerint a PS belső ellenzékéhez tartozó Hamon utópisztikus javaslataival emelkedett ki a kampányban, mindenekelőtt az évi 400 milliárd euróba kerülő havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésének ötletével.
    

A baloldali Libération üdvözölte, hogy "a baloldal két, egymással radikálisan ellentétes arca" végre szemtől szembe áll egymással. Egyik oldalon a realista szociáldemokráciát képviselő Valls, másikon pedig a részben utópisztikus, új baloldali Hamon. "Egy olyan baloldal, amely az álmodozó baloldallal szemben kormányoz: ez a klasszikus választás minden baloldali választó számára" - írta Laurent Jauffrin főszerkesztő, aki szerint Hamonnak nagyobb az esélye a győzelemre, mint Vallsnak.
    

Véleménye szerint ugyanakkor az alacsony részvétel miatt a PS nehezen kap majd olyan demokratikus lendületet, amelyet várt az előválasztástól, s a baloldali választók feltehetően a függetlenként induló Emmanuel Macront vagy a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont támogatják majd az elnökválasztás első fordulójában, nem pedig a szocialista jelöltet.
    

A felmérések szerint a baloldali előválasztás győztese csak az ötödik helyen végezhet az elnökválasztás áprilisi első fordulójában.
   

 A Le Parisien szerint a "Szocialista Pártot kettévágták", s az előválasztás után nem kerülheti el az alapvető átalakulást. A fővárosi lap arra is emlékeztetett, hogy miután a harmadik helyen végzett Arnaud Montebourg arra kérte a választóit, hogy Hamonra szavazzanak a második fordulóban, már nem Manuel Valls a favorit.
    

A konzervatív Le Figaro szerint az ellentétes irányvonalak összeegyeztethetetlenekké váltak a PS-n belül.
   

 "Miközben a győzelem kirajzolódik, két ellentétes személyiség akar felszállni ugyanarra a hajóra ... Az előválasztásnak lesz győztese, de a PS-nek csak most kezdődik a neheze" - írta a Le Figaro, amely szerint a franciák az elmúlt öt évben a Francois Hollande államfőt támogató Manuel Valls és a belső ellenzéket képviselő Benoit Hamon és Arnaud Montebourg közti leszámolásokhoz asszisztáltak, ami után természetes, hogy a szimpatizánsok szavazata ennek a kibékíthetetlen baloldali szövetségnek a szétesését pecsételte meg.
    

A lap szerint Valls egy többé-kevésbé modern baloldalt testesíti meg, amelynek hitelét az elmúlt öt év kormányzása viszont komolyan kikezdte. Vele szemben Hamon azt a baloldalt képviseli, amelynek ígéretei olyannyira felelőtlenek, hogy arra még az előválasztás többi jelöltje is felhívta a figyelmet.
    

Feltehetően ez a törésvonal válik majd egyértelművé a második fordulóba jutott két jelölt közötti televíziós vitában, amelyet szerda este tartanak.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák