Hírek > Zöld út Trump jelöltjének a külügyminiszteri poszton >

Zöld út Trump jelöltjének a külügyminiszteri poszton

2017.01.24 08:00
Az amerikai szenátus külügyi bizottsága hétfőn megszavazta Rex Tillerson külügyminiszteri jelölését.
Zöld út Trump jelöltjének a külügyminiszteri poszton

Már csak a szenátus egészének szavazása kell ahhoz, hogy Rex Tillerson, az ExxonMobil volt elnök-vezérigazgatója legyen az amerikai diplomácia irányítója a múlt pénteken beiktatott új elnök, Donald Trump kormányában. Mivel a szenátus republikánus többségű, így elemzők szerint nem kétséges, hogy Tillerson lesz a külügyminiszter.
    

A külügyi bizottságban azonban csak éppen hogy megkapta a szükséges számú szavazatot: egy szavazattöbbséggel, 11:10 arányban hagyták jóvá jelölését. A demokrata párti szenátorok mindegyike ellene, a republikánus politikusok mellette voksoltak. Marco Rubio floridai republikánus szenátor voksa azonban az utolsó pillanatig kétséges volt. Rubio a miniszterjelölt korábbi orosz kapcsolatai miatt hangoztatta aggodalmait. A szavazás előtt azonban a floridai szenátor - aki tavaly Donald Trump vetélytársaként a republikánusok elnökjelöltségéért is indult - leszögezte, hogy "az amerikai külpolitika iránt belföldön és külföldön egyaránt érzékelhető bizonytalanságra tekintettel a szavazás fölösleges késleltetése ártana a nemzeti érdekeknek".
    

A 65 éves Rex Tillerson az ExxonMobil elnök-vezérigazgatójaként szoros üzleti kapcsolatban állt Oroszországgal és személyes jó kapcsolatot tartott fenn Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A szenátusi meghallgatás során azonban azt mondta, "Oroszország jelenleg veszélyt jelent" és leszögezte, hogy véleménye szerint az Egyesült Államok és Oroszország "valószínűleg soha nem lesznek barátok", mert "az értékrendszerük egyértelműen különbözik".
    

Tillerson John Kerryt követheti a külügyminisztérium élén.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák