Hírek > Aggasztóan magas, de 20%-alá csökkent a spanyol munkanélküliség >

Aggasztóan magas, de 20%-alá csökkent a spanyol munkanélküliség

2017.01.26 13:55
Spanyolországban a munkanélküliségi ráta 18,6 százalék volt 2016-ban - közölte adatait a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön.
Aggasztóan magas, de 20%-alá csökkent a spanyol munkanélküliség

A tájékoztatás szerint a dél-európai országban ezzel nyolc évvel ezelőtti szintre csökkent a munkanélküliség tavaly; több mint 540 ezerrel lett kevesebb az állástalan, ami 11,3 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. 2015-ben a munkanélküliségi ráta 20,9 százalék volt.

 

A 2016-os csökkenés mértéke ugyanakkor elmarad az előző évi rekordtól, amikor 12 hónap alatt 678 ezerrel lettek kevesebben munka nélkül - írta közleményében a statisztikai hivatal, hozzátéve, hogy az elmúlt évben a foglalkoztatás 414 ezerrel, 2,3 százalékkal nőtt. Az elmúlt év végére Spanyolországban az aktív népességből 4,2 millióan voltak munka nélkül, és 18,5 millió embernek volt állása.

 

Kalkulátor ajánló:

Mennyit kellene keresned, ha rendesen megfizetnének?

 

Spanyolországban a munkaügyi minisztérium is közzétesz munkanélküliségi adatokat, ám azok kizárólag a munkaügyi központok nyilvántartásának összesítéseit tartalmazzák. A tárca január elején közzétett jelentése szerint a regisztrált munkanélküliek száma 390 ezerrel csökkent tavaly, és a nyilvántartott álláskeresők száma 3,7 millió volt. A tavaly novemberben megalakult új spanyol kormány erre az évre 17,6 százalékos munkanélküliségi rátával számol, és azzal, hogy 2020-ra elérik a 20 milliós foglalkoztatottságot, amely a gazdasági válság előtti állapotnak felel meg.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák