Hírek > Kína-fókuszú számmal jelentkezik a Hitelintézeti Szemle >

Kína-fókuszú számmal jelentkezik a Hitelintézeti Szemle

2017.01.27 19:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudományos folyóirata, a Hitelintézeti Szemle most megjelent különszáma Kína világgazdaságban betöltött szerepének áttekintésével, a kínai gazdaság kihívásaival foglalkozik - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója, a különszám főszerkesztője a szemlét bemutató tájékoztatón, pénteken Budapesten.
Kína-fókuszú számmal jelentkezik a Hitelintézeti Szemle

Losoncz Miklós, a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatóprofesszora a tájékoztatón elmondta: írásában a kínai GDP-növekedés utóbbi években tapasztalt lassulása kapcsán a gazdasági növekedés forrásainak változó szerepét, a növekedési pályaváltás fő vonásait elemezte a 2010 utáni időszakban.
    

A szerző szerint a  termelési tényezők mennyiségi bővítésén alapuló extenzív gazdasági növekedés forrásai és hajtóerői kimerültek Kínában, a növekedési pályaváltást legfőképpen a GDP dinamikájának 2007 óta tapasztalható lassulása teszi szükségessé.
    

A professzor a tanulmányában megállapítja: a növekedési pályaváltás során a kínai gazdaságpolitika inkább a politikai racionalitást preferálja a gazdaságival szemben, a nagy, átfogó, gyökeres változtatások helyett a fokozatosság elve alapján kis lépéseket, folyamatos reformokat valósít meg. Ennek  során az ország vezetése előtérbe állít bizonyos ideológiai-politikai korlátokat, például egyelőre elutasítja a privatizálást - mutatott rá a professzor.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák