Hírek > A Telenor megsértette a hálózatsemlegességi előírásokat >

A Telenor megsértette a hálózatsemlegességi előírásokat

2017.01.27 21:00
Megsértette a hálózatsemlegességi előírásokat a Telenor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) határozata szerint azzal, hogy kiemelt bizonyos tartalomtípusokat, valamint előnyben részesített egyes alkalmazásokat és szolgáltatásokat, ezért a hatóság a jogsértő állapot beszüntetésére szólította fel a szolgáltatót.
A Telenor megsértette a hálózatsemlegességi előírásokat

Az (NMHH) pénteki közleménye szerint a Telenor MyChat csomagja jogszerűtlenül különböztetett meg bizonyos tartalmakat, mivel hat közösségimédia- és csevegőalkalmazás (Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp, Instragram, Twitter, Viber) használatát nem számította bele az adatforgalomba, elérésüket az adatkeret kimerülése után sem korlátozta, ezáltal kiemelte a többi szolgáltatás közül.
   
Hozzátették: a MyMusic csomagnál négy zeneátviteli alkalmazás (Deezer, Apple Music, Tidal, Spotify) és hét online rádió (Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó, Rádió1, Music FM, Sláger FM) használatát nem számította bele a Telenor az adatforgalmi keretbe, más tartalmak elérését viszont blokkolták vagy lassították az adatmennyiség felhasználása után.
     
A hírközlési hatóság  szerint a Telenor észszerű forgalomkorlátozási ok nélkül, tisztán kereskedelmi alapon különböztette meg az érintett alkalmazásokat.
   
Az NMHH felidézte: a hálózatsemlegességi előírások biztosítják, hogy az internetszolgáltatók ne avatkozhassanak bele a tartalomszolgáltatók közötti versenybe, kereskedelmi okokból ne részesíthessenek előnyben vagy hátrányban bizonyos tartalmakat. Hozzátették: a megkülönböztetés arra ösztönözheti a felhasználókat, hogy a kedvezményben részesülő alkalmazásokat és szolgáltatásokat használják, így a szolgáltató beavatkozhatna a tartalomszolgáltatók közötti versenybe, ami torzítaná a tartalompiaci versenyt és sértené a felhasználók választási szabadságát.
   
Az NMHH az unióban elsők között kezdte ellenőrizni a hálózatsemlegességre vonatkozó, tavaly életbe lépett EU-s előírások betartását, és tavaly novemberben már jogsértőnek találták a Telekom egyik szolgáltatását - áll a közleményben.
   
A hatóság mostani határozata nem jogerős, a szolgáltató a döntéssel szemben jogorvoslattal élhet.
   
A Telenor az NMHH határozatára reagálva közölte, hogy fellebbeznek a döntés ellen. Hozzátették: jóhiszeműen, az ügyfelek érdekében jártak el, amikor a legnépszerűbb szolgáltatásokhoz korlátlan belföldi hozzáférést biztosítottak.    

A fogyasztói igényeknek megfelelő szolgáltatások elősegítik az internethasználat terjedését, ami hozzájárul az ország európai felzárkózásához - áll a Telenor közleményében.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák