Meg kell erősíteni az Európai Unió külső határait

Ha nem erősítik meg az Európai Unió külső határait, a bevándorlók áradata a tagországok közötti falak építéséhez vezethet - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a The Times of Malta című máltai napilapnak nyilatkozva.

Meg kell erősíteni az Európai Unió külső határait

Az interjúban, amely az EU soros elnökségét adó szigetország lapjának vasárnapi kiadásában jelent meg, Trócsányi László védelmébe vette azt a döntést, amellyel a kormány kerítést épített a déli határon a Törökországból érkező migránsáradat megállítására.
   
"2015-ben Európa talán naiv volt, de most szembetalálta magát a valósággal. Hiszünk a határok nélküli schengeni övezetben, de ahhoz, hogy az jól működjön, meg kell erősíteni az EU külső határait" - mondta a miniszter.
   
Trócsányi László, aki az EU igazságügy- és belügyminisztereinek informális találkozóján vett részt Máltán, hangsúlyozta: a kerítés nemcsak Magyarország, hanem Európa többi részének a védelmét is szolgálja. "A külső határok védelme kötelességünk. Ha nem törődünk megfelelően a biztonsággal, látni fogjuk, hogy falak emelkednek az uniós tagországok között"- figyelmeztetett.
   
A Magyarországot a kerítés építése miatt ért bírálatokkal kapcsolatban Trócsányi László emlékeztetett arra, hogy Spanyolországnak régóta fallal megerősített határa van az Észak-Afrikába ékelődött enklávéiban, Ceutánál és Melillánál.
   
Magyarország az első kelet-európai ország volt, ahol a hidegháború végén, 1989-ben megkezdték a vasfüggöny lebontását, majd csaknem három évtizeddel később szintén az első, ahol kerítéssel zárták le a határt, hogy megakadályozzák a menekültek belépését az országba - írta a The SundayTimes of Malta. Ezzel kapcsolatban Trócsányi László megjegyezte, hogy a magyarok értékelték a kommunista rendszer összeomlása után kapott szabadságot. "Az embereknek az EU-n belüli, a schengeni szerződésben rögzített szabad mozgása nagyon fontos számunkra. Ez az EU-tagság egyik legfontosabb hozzáadott értéke. A schengeni rendszer ugyanakkor azt is feltételezi, hogy ellenőrizni tudjuk Európa külső határait" - jelentette ki.
   
A máltai újság arra is emlékeztetett, hogy Magyarország Szlovákiával együtt az Európai Bírósághoz fordult az uniós tanács 2015. szeptemberi, a bevándorlók kötelező befogadására vonatkozó döntése miatt. Ezzel kapcsolatban Trócsányi László a lapnak kijelentette, hogy a tanács a döntését minősített többséggel hozta meg, ami Magyarország szerint elhibázott volt, mert a mechanizmus lényegében megváltoztatta a dublini szerződés szabályait. "Azzal érvelünk, hogy a döntést egyhangúlag kellett volna elfogadni"- emlékeztetett.
   
"Vannak migránsok, akik nem akarnak Romániában, Bulgáriában, Magyarországon vagy Lengyelországban élni. Más uniós országokba akarnak menni, és ez okoz konfliktust" - jelentette ki a miniszter, példaként hozva fel, hogy a rendszer keretében Litvániába áthelyezett 21 menekült "igen gyorsan" Németországban kötött ki. Ennek kapcsán arról is beszélt, hogy a gyakorlatban a kötelező betelepítés lényegében megbukott.
   
Trócsányi László megismételte azt a magyar álláspontot, hogy a kerítésépítés költségei is hozzájárulásnak tekinthetők az illegális bevándorlás megfékezését célzó rendszerhez. Másik hasonló eszköz lehet egyetemi ösztöndíjak felajánlása a migránsok származási országából érkező diákoknak.
    

Magyarország egyetért az unió máltai elnökségével abban, hogy Egyiptomban, Algériában, Líbiában és más országokban befogadóközpontokat kell fenntartani, ahol a migránsok benyújthatják menedékkérelmüket - írta a lap.
   
Arra kérdésre válaszolva, Magyarország aggódik-e amiatt, hogy a bevándorlók többsége muszlim, a miniszter megjegyezte, hogy a közép-európai országoknak nincsen gyarmati tapasztalatuk.
   
"Más uniós tagállamoktól eltérően nincs tapasztalatunk az unión kívülről érkező állampolgárok integrációjára. Hisszük, hogy Európa keresztény gyökereit meg kell őriznünk, de ez nem jelenti azt, hogy azok a menekültek, akik védelmet érdemelnek, ne kapják azt meg."
   
Trócsányi László Angela Merkel német kancellárt idézve azt mondta, hogy az európai multikulturalizmus nem volt sikeres. Mint mondta, a hatvanas és hetvenes években Európába érkezettek jól integrálódtak, de attól tart, hogy a mostani hullámban érkezettek jobban érdekeltek abban, hogy megőrizzék az őket az európaiaktól megkülönböztető értékeket és normákat.
   
A miniszter szerint a politikai főáram nem söpörheti a szőnyeg alá az integrációs gondokat. "Ha a politikai fősodor nem akar erről beszélni, a szélsőjobbnak teszi lehetővé, hogy betöltse ezt az űrt" - jelentette ki.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: