Hírek > Merkel a biztos kancellárjelölt >

Merkel a biztos kancellárjelölt

2017.01.30 13:00
Angela Merkel lesz a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének közös kancellárjelöltje a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - jelentette ki Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke egy vasárnapi lapinterjúban.
Merkel a biztos kancellárjelölt

A politikus a pártszövetségben a menekültügy körül kitört viták lezárására régóta tervezett, a sajtóban megbékélési csúcstalálkozónak nevezett tanácskozásról elmondta, hogy a két párt vezetősége a CSU müncheni székházában február 5-én kétnapos egyeztetést kezd. Ez "nem megbékélési csúcstalálkozó, hanem a jövőre irányuló csúcstalálkozó lesz", amelyen gazdaságpolitikáról, biztonságpolitikáról, a bevándorlásról és az EU-ról tárgyalnak majd. A legfelső szintű egyeztetést azért kell megtartani, mert "új belpolitikai helyzet van, és az egész világ átalakulóban van".
    

"A csúcstalálkozó után Angela Merkel a CSU és a CDU közös kancellárjelöltje lesz" - szögezte le Horst Seehofer, aki eddig tartózkodott attól, hogy egyértelműen állást foglaljon a hivatalban lévő kancellár jelölése mellett.
    

Angela Merkel "nemcsak elsőosztályúan képviseli Németországot, hanem vezető is a nemzetközi porondon", és a CSU-nak az az érdeke, hogy továbbra is "erős" kormányfője legyen Németországnak - mondta a párt elnöke.
    

A CSU "Angela Merkellel meg tudja valósítani legtöbb elképzelését" - tette hozzá.
    

A befogadható menekültek évi 200 ezer fős felső határának kijelölése ügyében ugyan "még eltérnek a vélemények", de más kérdéseket tekintve "messze több a közös pont a kancellárral", és ez indokolttá teszi, hogy a két párt együtt kezdjen hozzá a választási kampánynak.
   

Horst Seehofer kiemelte, hogy a CSU nem változtatja meg a menekültbefogadási felső határ ügyében elfoglalt álláspontját, mert helyesnek tartja az elképzelést, és nem akarja rontani a hitelességét. Azonban a közös választási program mellett lesz egy külön, CSU-s "Bajorország terv", amelyben "nagyon világosan benne lesz a felső határ".
    

Az uniópártok választási győzelme után pedig a CSU gondoskodik arról, hogy a követelés bekerüljön a kormányprogramba, éppen úgy, mint a külföldieket terhelő autópályadíj esetében, amelyet Angela Merkel elutasított, mégis a kormányprogram része lett és törvényt hoztak róla.
    

Menekültbefogadási "felső határ nélkül nincs koalíció a CSU-val" - jelentette ki Horst Seehofer.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák