Hírek > Fontos területeken emelkedtek a bérek? >

Fontos területeken emelkedtek a bérek?

2017.01.30 19:00
Az átlagost meghaladó mértékű az oktatás- és egészségügyben az emberek jövedelememelkedése - mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.
Fontos területeken emelkedtek a bérek?

Magyarországon a bruttó átlagkereset tavaly novemberben 285 ezer 800 forint volt, ez 8,2 százalékkal magasabb a 2015-ös átlagkeresethez viszonyítva. Az egészségügyben összességében 21 százalékkal nőttek a keresetek, az oktatási területen dolgozók esetében pedig 11 százalékkal - közölte Rétvári Bence.
    

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy Magyarország erősödését azok is érezzék, akik a gyermekekkel foglalkoznak és a betegeket ápolják.
    

Rétvári Bence kifejtette, az egészségügyben szeptemberben indult a béremelési program, amely az orvosok, szakorvosok, szakgyógyszerészek számára két ütemben - előbb 107 ezer, majd 100 ezer forintos összegben - valósította meg a béremelkedést. A pedagógusoknak 2013 óta minden szeptemberben növekszik a bére.
    

Az egészségügyben nemcsak az alapbérek emelkedtek, hanem az úgynevezett mozgó bérelemek is. A mozgó bér az orvosoknál a fizetésük 35 százalékát is kiteheti, míg az ápolóknál 23-24 százalékot - közölte.
    

Rétvári Bence elmondta, hogy a pedagógus életpálya, a növekvő bér érintette még az óvónőket, az óvodapedagógusokat, a logopédusokat, a fejlesztőpedagógusokat, a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket, a területi gyermekvédelmi szakszolgálatoknál dolgozó örökbefogadási tanácsadókat is.
    

Az államtitkár szólt arról is, hogy az Európai Unió a 2016-os évre vonatkozó oktatási és képzési figyelője szerint Magyarország, "miközben az unióban ezt nem sikerült megtenni", GDP-arányosan tudta növelni az oktatásra fordított kiadásait.
    

Magyarország 2012-ben a GDP 0,3 százalékával volt lemaradva az unió átlagához képest az oktatásra fordított kiadások tekintetében, most pedig ugyanennyivel felette van. Magyarország tehát az európai uniós átlag fölé került - mondta.
    

Az esküvő kiállítás kapcsán Rétvári Bence a közmédiának elmondta, hogy a friss házasok adókedvezménye most már két éve jelent megtakarításai lehetőséget: évente 60 ezer forintot tudnak megtakarítani a friss házasok.
    

Ha gyermeket vállalnak akkor párhuzamosan igénybe vehető a gyermek után járó adókedvezmény is - tette hozzá.
    

Elmondta, az esküvő kiállításon bemutatják a házasoknak és a családosoknak nyújtott kedvezményeket.
    

Ezek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, hiszen 2010 óta nagy mértékben növekedett a házasságkötések száma - jegyezte meg.
    

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák