Hírek > Elemzők szerint javulhat a munkaerőpiac szerkezete >

Elemzők szerint javulhat a munkaerőpiac szerkezete

2017.01.31 06:30
Folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése ebben az évben, a munkaerőpiac szerkezete pedig kedvező irányba mozdulhat - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
Elemzők szerint javulhat a munkaerőpiac szerkezete

A KSH adatai szerint a múlt év negyedik negyedévében a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal 4,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az éves munkanélküliségi ráta 5,1 százalékos értéke szintén 1,7 százalékponttal volt alacsonyabb az előző évinél. A foglalkoztatottak száma 4 millió 411 ezer volt a negyedik negyedévben, 3,6 százalékkal, 152 ezerrel több, mint egy évvel korábban.
    

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint szezonális hatások miatt a következő hónapokban a foglalkoztatottak száma átmenetileg csökkenhet, így az év elején újra 5 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta. Az év második felében azonban már 4 százalék közelében lehet a munkanélküliség, így a szakértő az idei év egészében 4,5 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát vár, a tavalyi 5,1 százalék után.
   
Az elemző kommentárjában kedvezőnek nevezte, hogy a foglalkoztatottak száma a negyedik negyedévben minden ágazatban bővült, a vállalati felmérések szerint pedig a munkaerő-felvételi szándék kifejezetten erős maradt.
   
A foglalkoztatási adatok élénk gazdasági növekedést tükröznek, így a GDP növekedése idén érdemben gyorsulhat. A fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatja a foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése - fejtette ki.
   
Suppan Gergely szerint a foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, amely azonban támogathatja a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.
   
Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: lassulni fog a munkanélküliségi ráta csökkenése, ugyanakkor átrendeződés várható a munkaerőpiacon.
   
A szakértő arra számít, hogy a tavaszi és a nyári hónapokban már nem a közfoglalkoztatottak, hanem az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma nő majd erőteljesebben.
   
A bürokrácia csökkentése kormányzati cél, ezzel együtt a piac munkaerő iránti kereslete is segítheti, hogy elinduljon az  az áttolódás az állami szektorból a magánszektorba - fejtette ki.
   
Az elemző szerint az átrendeződéshez, illetve a foglalkoztatási adatok javulásához hozzájárulhatnak például a munkaerő mobilitását ösztönző kormányzati intézkedések, így országon belül elindulhat a vándorlás a munkahelyek felé.
   
A foglalkoztatási adatokat javíthatja az inaktívak megjelenése is a munkaerőpiacon; a hazai aktivitási arány sokat javult a korábbiakhoz képest, de még van tér a nyugat-európai szinthez való felzárkózásban - fejtette ki Németh Dávid.

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyi pénzt ér a házimunkád? - kalkulátor

Mennyi pénzt kellene keresnem, ha rendesen megfizetnének?

Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák