Hírek > Mennyire újulnak meg az orosz-amerikai kapcsolatok? >

Mennyire újulnak meg az orosz-amerikai kapcsolatok?

2017.01.31 13:10
Korábban is indultak már pozitívan egy új amerikai elnök beiktatásakor az orosz-amerikai kapcsolatok, most azonban nemcsak politikai, de gazdasági téren is várhatók előrelépések - mondta Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
Mennyire újulnak meg az orosz-amerikai kapcsolatok?

 Az egyetem Nemzetközi kapcsolatok és biztonsági tanulmányok tanszékének vezetője azt mondta: számos jele van annak, hogy közeledés indult meg az orosz-amerikai kapcsolatokban. Barack Obama elnökké választása után is "volt egy pozitív lendület", de az akkori eredményekkel szemben most gazdasági téren is várható előrelépés, Vlagyimir Putyin orosz elnök legalábbis ezt szorgalmazza - tette hozzá.
    

Ugyanakkor komoly érdekazonosságok vannak a két ország között: ahogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban rámutatott, a Donald Trump által meghirdetett amerikai külpolitikai és nemzetpolitikai célok lényegében megegyeznek Oroszország külpolitikai törekvéseivel - jegyezte meg.
    

A külpolitikában "komoly közös pont lehet" az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépés. A szíriai békefolyamatot átterelik az ENSZ keretébe, ha abban meg tudnak egyezni, akkor a teljes közel-keleti régióval kapcsolatos együttműködés a következő fontos terület. Európai szempontból pedig az a fontos, hogy a NATO, az Európai Unió és Oroszország viszonya az ukrajnai helyzettel és a Baltikummal kapcsolatban hogyan fog alakulni - mondta.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

 


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák