Hírek > Nőtt a szlovák bankszektor nyeresége >

Nőtt a szlovák bankszektor nyeresége

2017.02.07 01:00
Közel negyedével nőtt tavaly a szlovák bankszektor nyeresége az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a szlovák központi bank (NBS) előzetes adataira hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn.
Nőtt a szlovák bankszektor nyeresége

A szlovák bankszektor nyeresége 2016-ban 750 millió eurót tett ki, 23,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - derült ki az NBS adataiból.
    

A szlovák bankszövetség (SBA) szerint az ágazat nyereségnövekedésére jelentős befolyást gyakorolt a VISA Europe tulajdonrészének átruházása a VISA Inc. tulajdonába, valamint hozzájárultak a szektor egyszeri - osztalékokból valamint pénzügyi transzakciókból származó - bevételei is. Ezek együttes hatásának köszönhetően az ágazat 238 millió eurót kitevő nyereségnövekedést könyvelhetett el.
   
Ellenben a szektor kamatbevételei - az alacsony kamatszint miatt - éves szinten 4,1 százalékkal csökkentek, s visszaestek a pénzintézetek illetékekből származó tiszta bevételei is.
   
Az ágazat mérlegfőösszege éves szinten 5,9 százalékkal nőtt.
   
Tavaly emelkedett a szlovák pénzintézetek hitelkihelyezéseinek összege, a lakossági hitelállomány 13,4 százalékkal, a vállalkozói hitelek összege 5,3 százalékkal nőtt éves szinten.
   
A lakáscélú hitelek összege - mind az új, mind pedig az újrafinanszírozási célú hitelek esetében - emelkedett. A növekedés mértéke éves szinten meghaladta az 50 százalékot, ami történelmi rekordnak számít.
   
Tavaly a bedőlt hitelek aránya 4,54 százalékkal csökkent.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák