Hírek > Bolondság Frexittel dobálózni, de a Grexit még mindig sanszos >

Bolondság Frexittel dobálózni, de a Grexit még mindig sanszos

2017.02.08 16:35
Londoni pénzügyi elemzők szerint a Frexit, vagyis Franciaország esetleges kiléptetése az EU-ból és az euróövezetből akkor is igen komoly politikai és jogi akadályokba ütközne, ha a tavaszi elnökválasztást Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője nyerné. A Grexit, vagyis a görög eurótagság megszűnésének kockázata azonban ismét növekszik.
Bolondság Frexittel dobálózni, de a Grexit még mindig sanszos

 Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdai helyzetértékelése szerint a Frexit előtt emelkedő akadályok nem áthághatatlanok, de a folyamat korántsem lenne annyira zökkenőmentes, ahogy azt Marine Le Pen igyekszik beállítani.
    

A ház hangsúlyozza, hogy alkotmánymódosításra lenne szükség Franciaország kiléptetéséhez az EU-ból és az euróövezetből. Ennek elfogadtatása a parlamenttel nagyon nehéznek bizonyulna, a folyamat a végtelenségig elhúzódhatna. Ebben a helyzetben marad a népszavazás Le Pen által egyébként is megígért lehetősége, ám a legutóbbi felmérések szerint az euró franciaországi támogatottsága csaknem 70 százalékos.
    

Mindemellett Marine Le Pen megválasztása is változatlanul nagyon valószínűtlennek tűnik. Ha azonban a francia közvéleményben mégis történt akkora elmozdulás, amely elegendő lenne Marine Le Pen elnökké választásához, akkor valószínűsíthető lenne, hogy a franciák az euróövezettől is elhidegültek - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.
    

A ház szerint mindezt egybevetve a Frexit kockázata továbbra is meglehetősen alacsony, de magasabb annál, mint amennyit a piacok jelenleg áraznak.
    

A francia államadós-kockázati mutatók mindazonáltal már kezdik jelezni a növekvő piaci aggályokat.
    

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit szerdai kimutatása szerint a francia államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama egy hónap alatt 11, ezen belül csak a legutóbbi héten 9 bázisponttal emelkedett, és jelenleg 50 bázisponton jár.
    

Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű francia államkötvény csődbiztosítása most 50 ezer dollárba kerül a piacon az irányadó ötéves lejáratra, csaknem negyedével többe, mint egy hete.
    

Ez továbbra is a világ legjobb szuverén adóskockázati mérőszámai között van, ám a romlási folyamat mértéke és üteme kirívó a vezető ipari hatalmak csoportján belül.
    

A Markit kimutatása szerint Németország CDS-díjszabása jelenleg 23 bázispont, alig egy ponttal magasabb az egy hónappal ezelőtti szintnél.
    

A brit, az amerikai és a japán szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama 24-29 bázispont közötti szinteken jár, és e három adóskockázati mutató is gyakorlatilag stagnált az elmúlt egy hónapban a Markit adatai szerint.
    

A Capital Economics szerdai elemzése szerint azonban jelenleg a görög adósságválság újbóli fellángolása a még nagyobb kockázat, különös tekintettel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új helyzetértékelésére. A ház idézi az IMF-jelentésből azt az előrejelzést, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta 2060-ra 275 százalékra emelkedik. Ez jelentősen rontott becslés, a valutaalap ugyanis előző prognózisában arra az évre 250 százalékos görög adósságrátát jósolt.
    

A Capital Economics londoni elemzői szerint ebben a helyzetben növekszik annak a kockázata, hogy az IMF végül kiszáll a görögországi pénzügyi segélyprogramból. Ha ez megtörténik, akkor a német parlamentnek új, nagyobb német garanciavállalást is tartalmazó csomagról kell szavaznia, és erőteljes annak a valószínűsége, hogy ezt a berlini törvényhozás elvetné, különös tekintettel a szeptemberi németországi választásokra.
    

Mindez növeli Görögország törlesztésképtelenné válásának kockázatát, és ebből eredően növekszik a Grexit rizikója is - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák