Hírek > Ezentúl havi 800 ukrán munkást engednek Csehországba >

Ezentúl havi 800 ukrán munkást engednek Csehországba

2017.02.09 06:05
Csehország megerősíti lvovi főkonzulátusát, hogy képviselet az eddigi havi 400 helyett akár havi 800 ukrán munkakérelmet is el tudjon intézni - döntött szerdán a cseh kormány.
Ezentúl havi 800 ukrán munkást engednek Csehországba

 A Bohuslav Sobotka vezette kabinet ezzel a döntéssel reagált a cseh Gazdasági Kamara, valamint az Ipari és Kereskedelmi Kamara hétfői felszólítására, hogy tegye haladéktalanul lehetővé további ukrán vendégmunkások azonnali toborzását és alkalmazását.    

"Nem állunk meg az eredetileg ötezresre tervezett kvótánál"- mondta Jan Mládek ipari és kereskedelmi miniszter újságíróknak a kormányülés után. Megjegyezte: eddig már 3800 ukrán jelentkező van csehországi munkára, tehát az eredeti keretet három hónap alatt megtöltenék. A miniszter szerint megerősítik a belügyminisztérium illetékes osztályát is, amely a csehországi munkát igénylőket ellenőrzi.    

A munkaadók szerint a cseh kormány hivatalos munkaerő toborzó programja Ukrajnában nem működik, és a kabinet által megállapított kvóták már júniusig ki vannak használva. Egy csehországi munkaengedély elintézése általában 3-6 hónapig tart.      "Felszólítjuk a cseh kormányt, hogy haladéktalanul fogadja el a külügyminisztérium kérését további diplomaták alkalmazására, hogy felgyorsulhasson a kérelmek elbírálása, és a vállalatok számára  biztosított legyen a szükséges munkaerő" - olvasható a hétfői felhívásban.    


A vállalkozók és munkaadók szövetségének konföderációja szerint jelenleg mintegy 140 ezer alkalmazottat keresnek a csehországi cégek. Jan Wiesner, a konföderáció elnöke szerint Csehországban a munkanélküliség jelenleg alig néhány százalékos, így cseh munkaerővel nincs is esély betölteni az üres álláshelyeket. Amennyiben a cégek a hosszadalmas ügyintézés miatt fél évet várni kénytelenek, komoly gazdasági veszteség éri őket.    


Az ukrán munkaerő fokozottabb alkalmazása iránti igény mögött a szakszervezetek szerint nemcsak gazdasági racionalitás van, hanem az is, hogy az ukránok elvállalják azokat a rosszul fizetett munkákat is, amelyeket a csehek már nem. Josef Stredula szakszervezeti vezető úgy véli, hogy a több ukrán vendégmunkás, tehát az olcsóbb munkaerő behozatalának érvei mögött a vállalatok tulajdonosainak spekulációi is meghúzódnak. Michaela Marksová, népjóléti miniszter ezért a döntésről való szavazáskor tartózkodott.    

Jelenleg több mint 140 ezer ukrán állampolgár dolgozik hivatalos engedéllyel Csehországban.

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyi pénzt ér a házimunkád? - kalkulátor

Mennyi pénzt kellene keresnem, ha rendesen megfizetnének?

Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák