Hírek > Ferenc pápa meglepő nyugalommal göngyölíti fel a vatikáni korrupciót? >

Ferenc pápa meglepő nyugalommal göngyölíti fel a vatikáni korrupciót?

2017.02.09 14:30
"A Vatikánban jelen van a korrupció, de nem veszítettem el a nyugalmam" - nyilatkozott Ferenc pápa a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott csütörtöki interjúban. A szexuális visszaélések elkövetését ugyanitt betegségnek nevezte.
Ferenc pápa meglepő nyugalommal göngyölíti fel a vatikáni korrupciót?

Ferenc pápa azt követően adott interjút, hogy Róma utcáin a napokban több száz - ismeretlen szerzőjű - plakát jelent meg, amelyek bírálták egyházvezetői szerepét.
    

"Nem szedek nyugtatót, az olaszok jó tanácsát követem, vagyis hogy a békés élethez egészséges nemtörődömség kell" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Buenos Aires érsekeként több feszültség és szorongás volt benne, mint pápává választása óta. Hozzátette: ha problémája van, leírja, és a papírt a szobájában álló Szent József-szobor talpa alá helyezi, és már egész matrac halmozódott fel a papírokból.
    

Elmondta, hogy 2013 márciusában, a pápaválasztást megelőző bíborosi tanácskozásokon a Vatikán problémáiról és reformjairól volt szó. "Az egyház szerkezetébe behatol a világi és fejedelmi légkör, és az egyháziak tenni tudnak ezért, hogy ennek baljós hatásait lerombolják. És nem kell bíborosnak lenni ahhoz, hogy fejedelemnek érezzük magunkat, elég papnak lenni. Ez a legrosszabb, ami az egyház szervezetében létezik" - mondta Ferenc pápa. Kijelentette, az Úr nagyon azt szeretné, hogy az egyháziak szegények legyenek, és "amikor nem azok, az Úr küld egy pénzügyest, aki csődbe viszi a rendet". Az egyházfő valószínű az egyik olaszországi ferences rendre utalt, amelyet éppen feltételezett pénzügyi visszaélések miatt pápai felügyelet alá helyezett, és ezért bírálatok érték.
    

Ferenc pápa a szexuális visszaélésekről kijelentette, hogy amikor egyházi személy követ el ilyet, "az teszi tönkre Jézus tetteit, akinek Jézust kellene hirdetni". Azt mondta," ez betegség, és ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez betegség, akkor nem lehet jól megoldani a problémát".
    

Hangsúlyozta, hogy a papok szexuális visszaéléseivel szembeni fellépésben kiemelt figyelmet kell fordítani a papok képzésére és kísérésére, nem szabad papjelölteket elfogadni érzelmi érettségük felmérése nélkül.
    

Egyházának feladataként Ferenc pápa ismételten az "egzisztenciális" és "társadalmi" szegények segítését jelölte meg, akikhez az egyháznak ki kell lépnie a világba. Gondolni kell a migrációhoz és a menekültekhez fűződő szegénységre, "a nemzetközi megállapodásoknál fontosabb azoknak az embereknek az élete" - mondta Ferenc pápa.
    

A pápaellenes plakátok szövege szerint az egyházfő kongregációkat helyezett felügyelet alá, bíborosokat tolt félre és "lefejezte" a Szuverén Máltai Lovagrendet. Ennek élére Ferenc pápa február elején nevezett ki pápai delegátust, amíg megválasztják a rend lemondott nagymesterének utódját.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.
Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)