Hírek > A bankbetéten pénzt bukik a befektető - mi a megoldás? >

A bankbetéten pénzt bukik a befektető - mi a megoldás?

2017.02.12 19:01
Csalódott a bankbetétben? Nem csodálkozunk, hiszen az elmúlt néhány év során a magyar alapkamat drasztikusan csökkent, és a jelenlegi 0,9%-os kamatkörnyezet már nem elég arra sem, hogy kitermelje a bankbetét költségeit és az infláció pénzromlásának hatását.

A bankbetét olyan mintha hátrafelé futnánk

 

Ha egy kicsit is belegondolunk abba, hogy mennyit nyerünk azzal, hogy a pénzünk bankbetétben van és időközben mennyit "fizetünk ezért", akkor könnyen észrevesszük, hogy ez leginkább ahhoz hasonlítható, mintha hátrafelé futnánk.

 

Nemhogy gyarapodna a tőkénk, hanem ráadásul egyre kevesebbet is ér...

 

hátrafelé futás

 

Számoljunk egy kicsit!

 

A Magyar Nemzeti Bank a nemzetközi piaci tendenciákra helyesen reagálva jelentősen lecsökkentette a magyar alapkamatot. Sokan emlékszünk még rá, hogy 10, vagy akár 20%-os kamatok is voltak hazánkban az elmúlt évtizedekben, most viszont mindössze 0,9% a jegybanki alapkamat (lásd az ábránkon a kamatcsökkenés folyamatát).


A magyar kamat így lett szinte nullával egyenlő...

 

jegybanki alapkamat alakulása magyarországon

 

Aki bankbetétben tartja a pénzét, az a következő matekot kell végiggondolja:


Mit nyerek a bankbetéttel?

 

- kamatot kapok, ami évi 0-1% közötti

- biztonságot kapok, melyet az OBA garantál

 

Mit veszítek a bankbetéttel?

- kifizetem a banki költségeket (számlavezetési díj, bankkártya díj stb.)

- kifizetem az évi 15%-os kamatadót (EHO-t már 2017-től nem kell)

- romlik a pénzem az infláció miatt (magyar aktuális infláció: 1,8% KSH, 2016. december hó)

 

A magyar infláció növekedésnek indult, a legfrissebb adatok szeint most 1,8% mértékű. Ez azt jelenti, hogy a bankban tartott pénzünk (amit közben más használ) 1,8%-kal romlik éves szinten, miközben feleakkora kamatot sem kapunk érte. És mindezekért még fizetünk adót és banki költségeket is...

 

Ez a tökéletes hátrafelé futás esete...


Mi a megoldás?

 

A tipikus magyar megoldás, hogy nem csinálunk semmit... Várjuk a csodát. Ami nem jön el. 

Ennél jobb lépés, hogy belátjuk, hogy szakértőhöz kell fordulnunk, mert ebben a helyzetben más megoldásokat kell keresni. Ez mindenki esetén más. Más a kockázattűrő képességünk, más a tudásunk, mások az igényeink.

 

Készítettünk egy minikalkulátort melynek segítségével megnézheti, hogy milyen megoldások állnak rendelkezésre, és melyek lehetnek azok a pénzügyi konstrukciók, melyeket szakértő segítséggel pozitív hozamot érhet el megtakarításán.

 

Ne fusson visszafelé, számoljon!

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

 És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák