Hírek > GDP és inflációs adatokra figyel a piac a jövő héten >

GDP és inflációs adatokra figyel a piac a jövő héten

2017.02.12 10:15
A jövő héten a tavalyi negyedik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) alakulása és a januári inflációs adat állhat a piaci figyelem középpontjában.
GDP és inflációs adatokra figyel a piac a jövő héten

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavaly decemberi és egész éves építőipari statisztikát. Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene 14,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az épületek építése 2,5, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest 1,7 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése. Az év első 11 hónapjában az építőipari termelés volumene 19,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.
   
Kedden a tavalyi negyedik negyedéves GDP első becslését teszi közzé a KSH. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest a részletes adatok szerint. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal emelkedett a GDP. A harmadik negyedévi növekedéséhez a szolgáltatások 1,3, az ipar 0,2, a mezőgazdaság 1,0 százalékponttal járult hozzá. Az építőipar 0,4 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.
   
Szintén kedden jelenik meg a fogyasztói árak januári alakulásának adata. A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek 2016-ban az előző évhez képest, decemberben pedig átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az előző hónaphoz képest az árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek decemberben. Decemberben az éves maginfláció 1,7 százalék volt a novemberi 1,6 és az októberi 1,5 százalékot követően. A maginfláció több mint két éve nem volt ilyen magas.
   
Az ipari termelés tavalyi éves és decemberi adatának második becslése is kedden jelenik meg. A február 7-én kiadott első becslés szerint tavaly decemberben 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, 2016-ban pedig 0,9 százalékkal nagyobb volt, mint 2015-ben. Munkanaphatástól megtisztítva tavaly decemberben a termelés 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett a tavalyi év utolsó hónapjában.
   
Szerdán az állatállomány 2016 december elsejei adatait ismerteti a KSH, és megjelenik a mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberi statisztikája.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák