Hírek > Nagy viták várhatóak az Országgyűlésen >

Nagy viták várhatóak az Országgyűlésen

2017.02.12 15:05
Komoly politikai küzdelmek, nagy viták várhatóak az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, miközben felerősödik a politikai vita Magyarország és Brüsszel között is - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője vasárnap sajtótájékoztatón Debrecenben.
Nagy viták várhatóak az Országgyűlésen

Kósa Lajos felsorolása szerint az egyik ilyen terület az adópolitika lesz: Magyarország kormánya ugyanis az adócsökkentési politikában hisz, miközben számos tagállam Brüsszelben az egységes adópolitikáért lobbizik, és e küzdelemben a kormánypártok nem számíthatnak a hazai ellenzék támogatására sem.
   
Hozzátette: nem az áfáról, hanem a gazdasági szervezetek tevékenységére vonatkozó adókról van szó, amelyek a költségvetés tárgyalásakor kerülnek napirendre.
   
"Magyarország versenyképességét a csökkenő adókkal lehet növelni" - mondta, hozzátéve, hogy emiatt sem fogadják el a brüsszeli közös adópolitika tervét.
   
A Fidesz frakcióvezetője a nagy vitákat kiváltó kérdések közé sorolta továbbá a foglalkoztatáspolitikát, a migráció ügyét,és - az energiaárak megállapításának jogát illetően - a rezsicsökkentés megvédését.
   
A foglalkoztatáspolitikával összefüggésben megemlítette, hogy 2010-től 700 ezer új munkahely jött létre az országban, ezek 80 százaléka piaci munkahely.
   
Magyarország kormánya különböző foglalkoztatáspolitikai eszközökkel támogatja a munkahelyteremtést, amit Brüsszelből folyamatosan támadnak - jelezte Kósa Lajos, ezek közé sorolva a vállalatok közvetlen munkaerő-bővítési támogatását, a szövetkezeti - köztük a diákszövetkezeti - foglalkoztatási formát, vagy a nyugat-európainál lényegesen rugalmasabb munkaerő-kölcsönzést.
   
A frakcióvezető kulcskérdésnek nevezte a teljes foglalkoztatottságot, ennek érdekében folyamatosan tárgyalnak Brüsszellel, de - mint mondta - az ellenzéki pártok támogatására ebben sem számíthatnak.
   
"Nagy küzdelemre" számít Brüsszellel Kósa Lajos a migrációs kérdésekben is, terveik szerint ugyanis a jövőben a menedékkérelmek jogerős elbírálásáig a migránsok nem hagyhatják majd el a határnál lévő hotspotokat. Felidézte, hogy amíg érvényben volt Magyarországon a menekültügyi fogva tartás intézménye, évente 2-3 ezer migráns érkezett, majd amikor az Európai Unió (EU) nyomására ezt megszüntették, azonnal 18, majd 40, végül 200 ezerre emelkedett az évente érkezők száma.
   
A migráció kapcsán azt is megemlítette, hogy nemzetközi szervezetek külföldi forrásokkal támogatnak olyan "álcivil szervezeteket", amelyek migránsokkal akarják elárasztani Európát.
   
A tavaszi ülésszakon erről is nagy vita várható, de annyit legalább meg kell tudni, hogy kitől és milyen célra kapják a pénzt ezek a szerveződések - hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője.
   
Kósa Lajos azt mondta, ha az EU elveszi a tagállamoktól az energiaárak megállapítási jogát, az "megöli a rezsicsökkentést".
   
"A magyar fogyasztókat csak a magyar állam tudja megvédeni" mondta, hozzátéve, hogy e területen is ellenállnak Brüsszelnek, és megvédik Magyarország érdekeit.
   
A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője végezetül megemlítette a közelgő államfőválasztást is. Mint mondta: amikor a szocialisták idején többes jelölés volt, akkor az államfőjelöltek nem szólalhattak meg a parlamentben.
   
A Fidesz vezette kormány esetében nem ez a helyzet: ha lesz az ellenzéknek jelöltje, ugyanolyan keretek között szólalhat fel az Országgyűlésben, mint Áder János, akit a Fidesz támogat - jelezte Kósa Lajos.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák