Hírek > Garantiqa: két számjegyű növekedés a kereskedő cégeknél >

Garantiqa: két számjegyű növekedés a kereskedő cégeknél

2017.02.12 23:45
Tavaly a kis- és nagykereskedelmi cégek 8633 garanciaszerződést kötöttek a hiteleikhez, ami 13 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest - közölte a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az MTI-vel.
Garantiqa: két számjegyű növekedés a kereskedő cégeknél

A szerződő kereskedelmi vállalkozások által felvett hitelek összege 24 százalékkal 145 milliárd forintra nőtt, ezekre a Garantiqa összesen 121 milliárd forintos kezességvállalást biztosított, ami 26 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.
    
A Garantiqa közleményében kitérnek arra: a lakossági fogyasztás az elmúlt években egyre jobban nőtt, a forgalombővülés jelentős versenyt eredményez a kereskedelmi szektorban, a kereskedelmi cégek egy része biztonságos, garanciakonstrukciókkal kombinált hitelekkel igyekszik megvalósítani a fejlesztéseit.
   
A közlemény idézi Búza Évát, a Garantiqa vezérigazgatóját, aki elmondta: a kereskedelmi vállalkozások körében népszerűek a garanciakonstrukciók, amelyek lehetővé teszik olyan cégek számára is a hitelfelvételt, amelyek nem, vagy nem feltétlenül kapnának hitelt egy-egy banktól.
   
A vezérigazgató szerint az, hogy a kereskedelmi cégeknél jelentősen nőttek a hitelek és a hozzájuk kapcsolódó kezességvállalások, azt mutatja, hogy az érintett vállalkozások kedvezőnek látják a kereskedelem helyzetét és úgy vélik, a források segítségével tovább növekedhetnek. Búza Éva arra számít, hogy a következő időszakban még több kereskedelemben érintett cég ismeri fel a garanciakonstrukciókkal kombinált hitelekben rejlő lehetőséget.  
   
A Garantiqa tavaly összesen 346 milliárd forint kezességet vállalt, ami 33 százalékos növekedés 2015-höz képest. A társaság szakértői arra számítanak, az idén tovább nőhet az összeg, mert a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramjainak megszűnése miatt a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a garanciakonstrukciók jelentik majd az egyik hatékony megoldást ahhoz, hogy továbbra is jelentős forráshoz jussanak.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák