Hírek > Federica Mogherini szerint az Egyesült Államoknak nem kellene beleavatkozni az EU ügyeibe >

Federica Mogherini szerint az Egyesült Államoknak nem kellene beleavatkozni az EU ügyeibe

2017.02.13 00:45
Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Washingtonban figyelmeztette amerikai tárgyalópartnereit arra, hogy az Egyesült Államok ne avatkozzon be az Európai Unió belügyeibe.
Federica Mogherini szerint az Egyesült Államoknak nem kellene beleavatkozni az EU ügyeibe

Az Európai Unió vezető diplomatája pénteken, kétnapos látogatása végeztével tartott sajtótájékoztatóján közölte: figyelmeztette amerikai tárgyalópartnereit arra, hogy Washington ne avatkozzon be az unió belügyeibe.
   
"Mi nem avatkozunk be az Egyesült Államok belügyeibe... és az európaiak arra számítanak, hogy az Egyesült Államok sem avatkozik be az európai politikába" - fogalmazott Mogherini. A főképviselő először utazott hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba azóta, hogy januárban beiktatták  hivatalába Donald Trump új amerikai elnököt.
   
Mogherini csütörtökön megbeszélést folytatott Rex Tillerson külügyminiszterrel, majd Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadóval és Jared Kushnerrel, Trump elnök vejével, aki egyúttal az elnök egyik tanácsadója is. A megbeszélések napirendjén az Egyesült Államok és az Európai Unió viszonya, Oroszország szerepe, a szíriai konfliktus és az iráni atomalku szerepelt, s az Európai Unió politikusa csütörtökön késő esti Twitter-bejegyzésében elégedettségének adott hangot tárgyalásait illetően.
   
Pénteken újságírók előtt azt hangoztatta, hogy figyelmeztette az Egyesült Államokat, és azt hangsúlyozta, hogy szerinte az Európai Unió ma egységesebb, mint néhány hónappal ezelőtt volt. Hozzátette: amerikai tárgyalópartnereinek elmondta, hogy "tisztelniük kell az Európai Uniót, amely nemcsak egy intézmény, hanem 28 tagállam uniója, és még hosszú hónapokig 28 tagállam uniója marad". Mogherini ezzel az Egyesült Királyság EU-ból történő várható kilépésére célzott. Hozzátette ugyanis, hogy Londontól még nem kapta meg Brüsszel a kilépést célzó tárgyalások megkezdésére vonatkozó dokumentumokat. "Az Egyesült Királyság még legalább két évig az Európai Unió tagja marad, s nem lesz módja kereskedelmi megállapodásról tárgyalni harmadik országgal" - szögezte le az európai politikus. Donald Trump kormányzata inkább kétoldalú egyeztetésekre törekszik az európai országokkal és az Egyesült Királysággal is kétoldalú gazdasági-kereskedelmi megállapodást szeretne.
   
Federica Mogherini az újságírók előtt azt hangoztatta, hogy véleménye szerint az európaiak "Lengyelországtól Portugáliáig, Finnországtól Máltáig úgy gondolják, hogy érdekeiket jobban védelmezi a mi uniónk".
   
A politikus szólt még arról is, hogy amerikai tárgyalópartnerei megerősítették Washington elkötelezettségét az iráni atomprogramról kötött többhatalmi megállapodás maradéktalanul végrehajtása mellett.
   
Amerikai részről Mogherini egyetlen tárgyalópartnere sem kommentálta a megbeszéléseket.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.
Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)