Hírek > A cseh kormány csökkentené a munkaközvetítő ügynökségek számát >

A cseh kormány csökkentené a munkaközvetítő ügynökségek számát

2017.02.13 01:45
A cseh kormány szeretné nagymértékben csökkenteni a munkaközvetítő ügynökségek számát, egyidejűleg jóval szigorúbban szabályozni tevékenységüket - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter pénteken az észak-csehországi Rychnov nad Kneznou kisvárosban, ahol Michaela Marksová munkaügyi és népjóléti miniszterrel folytatott a témáról megbeszéléseket.
A cseh kormány csökkentené a munkaközvetítő ügynökségek számát

"Csehországban több mint 2000 munkaközvetítő ügynökség működik, míg a jóval nagyobb szomszédos Németországban csak mintegy húsz" - mondta a miniszter újságíróknak a tárgyalások után.
   
Michaela Marksová szerint a cseh munkaközvetítő ügynökségek nagy részének a tevékenysége, amely elsősorban a külföldi munkaerő toborzására és csehországi behozatalára irányul, gyakran a törvényesség határát súrolja, de a hatóságoknak jelenleg nincsenek megfelelő eszközeik az ellenőrzésükre.  A tárca már benyújtotta a képviselőháznak azt a törvénymódosító javaslatot, amely radikálisan változtatna a helyzeten.
   
Az elképzelések szerint egy munkaközvetítő ügynökség a jövőben csak akkor működhet, ha félmillió koronás kauciót tesz be egy közös alapba, amelyet a problémás helyzetek megoldásakor vennének igénybe. A jövőben az ügynökségeknek és a cégeknek már nem lenne lehetőségük eltitkolni, hogy mennyit fizetnek egy alkalmazottnak, és mennyit kap ebből az ügynökség. "Manapság az embereket nagyon gyakran kihasználják, valójában alacsony fizetéseket kapnak. Ezeket a visszaéléseket a jövőben szeretnénk megakadályozni" - mondta a munkaügyi és népjóléti tárca vezetője.
   
Chovanec és Marksová azért választotta tárgyalásaik helyszínéül Rychnov nad Kneznout, mert a 15 ezer lakosú településen mintegy 5000 - többségében lengyel és ukrán - vendégmunkás él, akiket elsősorban a Skoda autógyár alkalmaz közeli üzemeiben. A külföldi vendégmunkások ilyen nagy arányú betelepülése a kisvárosba teljes mértékben felforgatta a helyiek életét, és számos gond merült fel, amelyet az önkormányzat képtelen saját erőből megoldani.
   
A belügyminiszter megígérte, hogy a településen és környékén megerősítik a rendőri jelenlétet, szabályozzák a közlekedést, és más biztonsági intézkedéseket is foganatosítanak. Ugyanakkor tárgyalásokat kezdeményeznek Varsóval, hogy küldjenek a térségbe lengyel rendőröket is.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák