Hírek > Januárban nőtt a bankrendszer likviditása >

Januárban nőtt a bankrendszer likviditása

2017.02.13 17:20
Januárban nőtt a bankrendszer likviditása, ami elsősorban a hitelintézetek egynapos betéteinek havi átlagban 274 milliárd forintos növekedésében és a három hónapos betétek csökkenésében jelent meg - jelentette statisztikai mérlegének előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Januárban nőtt a bankrendszer likviditása

 A három hónapos betétek múlt havi 25 milliárdos csökkenését a tendereken elfogadott betétek leszorítása okozta. A monetáris tanács decemberi ülésén a 2016. végi 900-ról 750 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét első negyedév végén fennálló állományát, ami a testület várakozása szerint további  100-200 milliárd forint kiszorítását jelenti. A három hónapos betétetek állománya január végén 875 milliárd forint volt.
    

A bankok MNB-nél vezetett számláinak átlagos egyenlege januárban az utóbbi hónapokhoz hasonló mértékben, 6,8 milliárd forinttal haladta meg a kötelező tartalékolás 177,8 milliárd forintos összegét.
    

Az MNB külföldi követelései 89,4 milliárd forintnak megfelelő összeggel nőttek, kötelezettségei 32,4 milliárd forinttal 878,7 milliárd forintra csökkentek a múlt hónap átlagát tekintve. A követelések kismértékű emelkedését az Európai Uniótól befolyt pénzek növelték, míg a forintlikviditást nyújtó swap-ügyletek állományának mérséklődése és a forint árfolyamának erősödése csökkentette.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.
   

A forintlikviditást nyújtó EUR/HUF swapokból eredő jegybanki devizakötelezettségek és forintkövetelések havi átlagos értéke 38,2 milliárd forinttal 241 milliárd forintra mérséklődött.
Az MNB devizahitelek elszámolásához és átváltásához kapcsolódó swapokból származó devizakötelezettségek és forintkövetelések a múlt hónapban 127 milliárd forinttal 334,4 milliárd forintra csökkent.
    

A központi kormányzatnak a jegybanknál tartott betétei csaknem kétharmadukkal megugrottak januárban, az év végi 1140 milliárd forintról 714,2 milliárddal 1853,8 milliárd forintra emelkedtek.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák