Hírek > Mit nyújt a kormány a sajátos nevelési igényű gyerekeknek? >

Mit nyújt a kormány a sajátos nevelési igényű gyerekeknek?

2017.02.14 08:30
A kormány több intézkedést is tett, hogy a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek megkapják azt a szakmai segítséget, ellátást amire szükségük van - válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) országgyűlési képviselő kérdésére. Rétvári Bence példaként említette két Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP)-projekt kidolgozását 11,5 milliárd forint értékben.
Mit nyújt a kormány a sajátos nevelési igényű gyerekeknek?

Az államtitkár az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kitért arra, hogy 2013-tól átszervezték a teljes pedagógiai szakszolgálati feladatellátást, s így minden megyében létrejött egy megyei pedagógiai szakszolgálati intézmény, amely az ellátást biztosítja, és minden járásban létrejöttek tagintézmények; ott is, ahol eddig nem volt ilyen. A koncepció célja a minél teljesebb feladatellátás volt, egységes irányítás mellett, egységes eljárásrendek és szakmai protokollok, egységes informatikai nyomonkövető rendszer alkalmazásával - tudatta a parlamenti államtitkár.
    

Hozzátette: az utazó gyógypedagógusi, konduktori hálózatok szabályozásának előkészítése 2014 őszén kezdődött meg. Először a keretszabályok pontosítása történt meg; ezek 2015 januárjában léptek hatályba. Ezt követően kezdte meg működését egy szakmai és kormányzati munkacsoport a részletszabályok kidolgozása érdekében; a szabályok 2017 januárjában léptek hatályba.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.
   

2013 novemberében - a szakképzés átalakításától - megkezdődött a középsúlyos értelmi fogyatékos tanulók gyakorlati képzését megvalósító készségfejlesztő speciális szakiskolák tartalmi megújítása. Az életre hívott, az Emmi és az NGM által koordinált, szakmai és kormányzati tagokból álló munkacsoport munkájának eredményeképpen megszületett az új koncepció, és a hozzá tartozó 18 új kerettanterv; ezek szeptember 1-jén válnak kötelezően alkalmazandóvá.
    

Az ellátás szakmai megújítása, átfogó helyzetkép készítése érdekében 2015 januárjában ágazatközi munkacsoport jött létre, melyben az Emmi több államtitkársága és háttérintézménye, valamint a szakmai szervezetek is képviseltették magukat. A munkacsoport tevékenységéhez kapcsolódva két EFOP-projektet dolgoztak ki, összesen 11,55 milliárd forint keretösszeggel.
    

Az ellátás teljes körűvé tétele érdekében előbb levélben, majd személyesen egyeztettek a gyógypedagógus- és konduktorképző intézmények, majd az Oktatási Hivatal képviselőivel a képzési keretszámok emelése érdekében.
    

Az állami intézményfenntartó központ képviselőivel egyeztetést indítottak a Klebelsberg Ösztöndíj kiterjesztésének lehetőségéről, majd pedig kérték és megkapták a Klebelsberg Ösztöndíj Bizottság támogatását.
    

A nemzeti köznevelésről szóló törvényben megjelent, hogy ha a pedagógus munkakör megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel nem tölthető be, akkor - legfeljebb egy alkalommal a gyakornoki idő lejártáig gyakornokként - alkalmazható az is, aki a nyelvvizsga letétele kivételével a pedagógus munkakör betöltéséhez előírt végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltételeit teljesítette - mutatott rá a parlamenti államtitkár.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák