Hírek > Milyen okok állhatnak a GDP-elmaradás mögött? >

Milyen okok állhatnak a GDP-elmaradás mögött?

2017.02.14 17:00
Az utolsó negyedévben 1,6 százalékkal nőtt a magyar GDP, így a múlt év egészében 2 százalékkal gyarapodott a magyar gazdaság. Idén tempóváltás várható, igaz vannak nemzetközi kockázatok.
Milyen okok állhatnak a GDP-elmaradás mögött?

1,6 százalékkal nőtt a múlt év utolsó negyedévében a magyar gazdaság, így az év egészében a várakozásoknak megfelelően 2 százalékos volt a bővülés. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss GDP-adatokról azt mondta, hogy még csak első becslésről van szó, így a pontos részletekre várni kell. Az biztos, hogy a várakozásaiknak megfelelően a növekedés elsősorban a piaci szolgáltatásoknak és a mezőgazdaságnak volt köszönhető. A szakember azt is elmondta, hogy a keresleti - felhasználási - oldalon a lakossági fogyasztás és a nettó export hajtotta a GDP-t.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A beruházások számottevő csökkenése visszahúzta a gazdaságot. A keresleti oldalon a kormányzat költései sem járultak hozzá a növekedéshez, elsősorban az uniós források hiánya miatt. A kínálati oldalon többek között a már említett piaci szolgáltatások és a mezőgazdaság húzta felfelé a gazdaságot, miközben az ipar minimális - 0,9 százalékos - pluszt termelt, ami lényegében stagnálásnak felel meg. Az építőipar pedig masszív, közel 20 százalékos mínuszt hozott össze tavaly, így ez a szektor negatív irányba húzta a GDP-t.

 

Németh Dávid szerint az idén sokkal komolyabb növekedésre van kilátás, elsősorban a gazdaságba érkező uniós források miatt. Ha nemzetközi környezet a tavalyihoz hasonlóan alakul, azaz nem lesz jelentős lassulás Európában vagy éppen Kínában, akkor a magyar GDP 2017-ben akár 3,7 százalékkal gyarapodhat.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák