Hírek > Folytatódott a drágulás - van, ahonnan hiányzik az áfacsökkentés >

Folytatódott a drágulás - van, ahonnan hiányzik az áfacsökkentés

2017.02.14 20:35
A várakozásoknak megfelelően 2,3 százalékos volt a januári infláció. A lakossági fogyasztás bővülése folyamatosan érezhető az árakban, az áfacsökkentés azonban nem jelent meg mindenhol. Az idén várhatóan 2,5 százalékos lehet az éves átlagos infláció.
Folytatódott a drágulás - van, ahonnan hiányzik az áfacsökkentés

Tovább gyorsult az infláció januárban. A decemberi 1,8 százalék után - a piaci várakozásoknak megfelelően - 2,3 százalékkal emelkedtek az árak januárban.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss adatokat értékelve elmondta, éves szinten felfelé húzták az inflációt az üzemanyagárak, amelyek 15 százalékkal drágultak. Németh Dávid szerint erre számítani lehetett a bázishatás miatt. Tavaly januárban ugyanis még csökkenő pályán voltak az olaj- és üzemanyagárak, míg az idén ezek felfelé mentek. Emellett jelentősen emelkedett az idényáras zöldségek és gyümölcsök ára, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a dél-európai országokban a hideg időjárás rossz hatással volt a termésre.

A szakember szerint az idén januárban életbe lépett áfacsökentés a baromfihús esetében érvényesült a leginkább. Ezzel szemben a tojásnál és a tejnél csak 30 százalékban épült be az árakba az alacsonyabb áfa.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


„Az éttermi étkezésnél nem látszik az áfacsökkentés. Legalábbis a nem előfizetéses éttermi étkezés havi szinten 0,4 százalékkal drágult. Nagyjából ugyanolyan mértékben, mint a januárt megelőző hónapokban” - mondta Németh Dávid. Az internet esetében részben átmehetett az áfacsökkentés, de még nem lehet pontosan látni ezt a hatást.  Németh Dávid azt is elmondta, hogy az inflációs adatokban folyamatosan érezhető a lakossági fogyasztás növekedése, ami részben a nettó reálbérek növekedésével magyarázható. Többek között a piaci szolgáltatások, valamint a ruházkodási termékek esetében is látható a drágulás.

Az idei inflációs pályáról a szakember elmondta, ha a mostani szinten marad az olajár, akkor áprilisban az üzemanyagok ára csökkenhet, ez pedig lassíthatja az inflációt. Szintén kérdéses az élelmiszerek árának alakulása. Ha például idén novemberben és decemberben nem lesz fagyos időjárás a dél-európai térségekben, akkor az idényáras zöldségek és gyümölcsöknél a most januári forgatókönyv ellentéte lesz, azaz a magas bázisárakhoz képest jóval olcsóbbak lehetnek ezek a termékek. Németh Dávid szerint őszességében a jelenlegi kilátások alapján az idén 2,5 százalékos éves átlagos inflációra lehet számítani.

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyi adójóváírás járna nekem éves szinten?

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

ÁFA adó-kalkulátor


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák