Hírek > Francia elnökválasztás: Francois Fillon nem lép vissza az elnökségtől >

Francia elnökválasztás: Francois Fillon nem lép vissza az elnökségtől

2017.02.15 07:30
Ismételten kizárta a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon, hogy visszalép, miután a felesége és gyerekeinek állítólagos parlamenti fiktív állásai miatt hetek óta dagadó botrány miatt az őt jelölő jobbközép Köztársaságiak nemzetgyűlési frakciójának egy része ismét B tervet, azaz új jelölést sürgetett.
Francia elnökválasztás: Francois Fillon nem lép vissza az elnökségtől

Francois Fillon szerint a visszalépése "hatalmas válságot" idézne elő, és a jobboldal leírná magát az elnökválasztási kampányban.
   
"Egyeztettem az elnökválasztás legfőbb jelöltjeivel, mégpedig Nicolas Sarkozy (volt államfővel) és Alain Juppé (korábbi kormányfővel), és megállapítottam, hogy nincs jobb alternatív megoldás, és hogy a jelöltségem visszavonása hatalmas válságot idézne elő. Hatalmas válságot a politikai családunkon belül, és amely valójában az eltűnésünket okozná az elnökválasztási kampányban" - fogalmazott kedden a konzervatív jelölt a Köztársaságiak rendkívüli frakcióülésén.
   
"Tudom, hogy a kampány nehéz. De meghoztam a döntést. És azon nem változtatok" - tette hozzá. Azt is jelezte, hogy szerdán Nicolas Sarkozyvel ebédel.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


A konzervatív jelölt megítélése szerint az igazságszolgáltatás és a hazai sajtó is jogtalanul fordult ellene.
   
"Szükségem van arra, hogy segítsetek. Elköteleztük magunkat ebben a versenyben és meg tudjuk nyerni. A kérdés, hogy akartok-e segíteni vagy pedig megnehezítitek a feladatot" - hangsúlyozta.
   
Hétfő este a legnagyobb ellenzéki párt frakciójának 17 tagja, élükön az országosan ismert Georges Fenech volt vizsgálóbíróval nyilvánosan közölték, hogy a jobboldali jelölt láthatóan nem tudja folytatni a kampányt. A képviselők arra utaltak, hogy Fillont mindenhol füttykoncerttel fogadják a választók, ezért több vidéki látogatását is lemondta a héten, ahova pedig elmegy, ott kerüli a választópolgárokkal a közvetlen találkozást. A Fillon ellen fordult képviselők ezért a párt választmányi ülésének összehívását kérték kedd estére.
  
"A jelentős válsággal szemben a te feladatod haladéktalanul összehívni mozgalmunk választmányát, az egyetlen legitim testületet, amely dönthet arról, milyen feltételekkel tudnánk visszaadni a reményt és a bizalmat az országnak" - írták a képviselők Fillonhoz intézett levelükben, amelyet a sajtóba is kiszivárogtattak.
   
Georges Fenech a Le Monde című napilapnak azt mondta, hogy képtelenség a kampányt folytatni az országban. Az aktivisták nem motiváltak, ezért figyelmeztetni akarták a jelöltet arra, hogy reagálni kell. "Két hete azt kérte (Fillon), hogy még két hétig tartsunk ki, mi itt vagyunk, de a helyzet nem javult" - mondta a képviselő.
   
Alain Houpert, egy másik jobboldali képviselő pedig azt mondta az LCI hírtelevíziónak, hogy "le kell cserélni a jelöltet".
   
Miután Francois Fillon a frakcióülésen elvetette az ötletet, a frakción belül kisebbségben maradt képviselők is visszavonták a választmány esti összehívására tett javaslatukat.
   
A botrány három héttel ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.
   
A konzervatív jelölt azonban meg van arról győződve, hogy az utolsó hetekben fog eldőlni a sorrend, és bízik abban, hogy vissza tud kapaszkodni a versenybe.
   
Az ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított vizsgálatot közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával, s egy lapértesülés szerint már a héten döntés születhet az ügyben. Fillon korábban azt mondta: csak akkor lép vissza, ha eljárás indul ellene.
   
A jobboldali elnökjelölt egy héttel ezelőtt "elnézést kért a hibáért", hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, "jogosnak" nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor "legálisnak és "átláthatónak" nevezte az állásokat. A francia sajtó azonban úgy véli, továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak volna Fillon mellett.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák