Hírek > Civilek megmozdulások a CETA európai parlamenti jóváhagyása ellen >

Civilek megmozdulások a CETA európai parlamenti jóváhagyása ellen

2017.02.15 11:40
Kisebb tüntetés kezdődött szerda reggel Strasbourgban az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ellen, amelynek jóváhagyásáról délben fog szavazni az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.
Civilek megmozdulások a CETA európai parlamenti jóváhagyása ellen

Helyszíni tudósítások szerint emberek tucatjai gyűltek össze az uniós parlament strasbourgi székháza előtt, amelynek bejáratánál élőláncot alkottak. A tiltakozók közül többen olyan táblákat tartanak a magasba, amelyekre az van írva, hogy "A CETA elfogadása a nép eltiprása, a demokrácia lebontása".
   

Néhány méterrel arrébb egy kiállított trójai faló látható, amely a szabadkereskedelmi egyezményt hivatott jelképezni. A demonstrálók szerint a CETA az Egyesült Államok trójai falova, általa ugyanis az amerikai cégeknek elegendő lenne létrehozniuk egy kanadai leányvállalatot ahhoz, hogy hozzáférhessenek az európai piachoz.
    

Tiltakozásukat fejezték ki a "mérgező" szerződés ellen a Greenpeace aktivistái is, akik a parlament székháza melletti Ill folyón gumicsónakokról jelképesen éppen csak a felszínén tartották Iustitia, az igazság római istennőjének süllyedő szobrát. "A CETA-t süllyesszétek el, ne az igazságot" - írták egyik zászlójukra.
    

A Kanadával kötött egyezmény ellenzői egy európai polgári kezdeményezés keretében 3,5 millió aláírást gyűjtöttek össze a szerződés európai parlamenti jóváhagyása ellen. Az aláírók szerint "a CETA veszélyt jelent a demokráciára, a jogállamiságra, a környezetre, az egészségre, a közszolgáltatásokra és a fogyasztók jogaira".
  

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A képviselők ennek ellenére várhatóan megszavazzák az egyezményt. Ennek nyomán ugyan a rendelkezések többsége már áprilisban hatályba léphet, de a szerződést még a tagállami parlamenteknek is ratifikálnia kell, ami szakértők szerint évekig is eltarthat.
    

A szabadkereskedelmi megállapodást hosszas egyeztetést követően tavaly októberben írták alá a brüsszeli EU-Kanada csúcstalálkozón, a belgiumi Vallónia tartomány hetekig tartó vonakodása után.
    

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák