Hírek > Mi újság a termelői árakkal? >

Mi újság a termelői árakkal?

2017.02.15 16:20
Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbiakhoz képest a novemberi 5,5 százalékos csökkenés után. A növényi termékek ára 11,8 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 8,4 százalékkal nőtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Mi újság a termelői árakkal?

A tej felvásárlási ára 2016. júliusa óta növekszik, tavaly decemberben 7 forinttal, 8,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, de a literenként 90 forintos átlagár öt hónap alatt 36,4 százalékos emelkedést jelent.
    

A növényi termékek árának csökkenése augusztustól folyamatos. Decemberben a gabonafélék ára 13,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, valamennyi gabonaféleség nagyjából egyformán - a búza ára 12,7, a kukoricáé 13,0, az  árpáé 17,1, százalékkal - esett.
    

A napraforgó és a burgonya 24-25 százalékkal lett olcsóbb. A zöldségek ára 4,7, a gyümölcsöké 1,1 százalékkal volt alacsonyabb tavaly decemberben, mint egy évvel azelőtt.  

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.
   

Az élő állatok és állati termékek árszintje egyformán változott 8,4, illetve 8,5 százalékos volt az éves emelkedés decemberben. A vágómarha 9,5, a sertés 25,6 százalékkal drágult, amivel két éve a legmagasabbra emelkedett. A baromfi 6,7 százalékkal olcsóbb lett. A csirke ára 4,8 százalékkal esett, a kacsa a madárinfluenza ellenére sem drágult, a felvásárlási átlagára 3,6 százalékkal alacsonyabb volt a 2015 decemberinél, egyedül a liba ára tartotta magát, hajszálnyit (0,4 százalékot) emelkedett  egy év alatt.
    

A tavalyi év egészét tekintve 3,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági felvásárlási árak, a növényi termékek ára 5,7, a vágóállatok és állati termékek ára 0,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2015-ben.
    

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző évinél, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 2,1 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,9 százalékos növekedéséből adódott.
    

Miután az árak csökkenése nagyobb volt, mint a ráfordítási költségeké, a kettő hányadosából számolt agrárolló 97,7 százalékos volt az elmúlt évben - közölte a KSH.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák