Hírek > Évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség >

Évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség

2017.02.15 19:00
Több mint egy évtizede nem mért mélypontra, 5 százalék alá süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig új rekordot állított be a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint.
Évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség

Az egyik legnagyobb független londoni társadalmi-gazdasági kutatóműhely, a Joseph Rowntree Foundation ugyancsak szerdán ismertetett átfogó tanulmánya szerint azonban a britek csaknem egyharmadának jövedelme a tisztességes megélhetéshez szükséges minimumot sem éri el.
    

A statisztikai hivatal közölte, hogy a decemberrel zárult három hónapban átlagosan 4,8 százalék volt az állástalanok aránya; ez 2005 harmadik negyedéve óta a legalacsonyabb szint. Az egy évvel korábbi azonos időszakban 5,1 százalékos volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.
    Az ONS szerdai adatai szerint 31,84 millióan voltak munkaviszonyban a felmérés idején, 37 ezerrel többen, mint az előző negyedévben és 302 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.
    

A 16 és 64 év közötti korcsoporton belül ez 74,6 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg. Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni ezt a mutatót.
    

Az ONS beszámolója szerint a heti átlagos nominálbér decemberben 2,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben.
    

Ez egyben reálbérnövekedést is jelent, mivel a tizenkét havi infláció decemberben 1,6 százalék volt. A reálbérek növekedési üteme azonban folyamatosan lassul, mivel az infláció a gyenge font miatt egyre gyorsabb: januárban már 1,8 százalék volt, és a Bank of England - a brit jegybank - előrejelzése szerint a jövő év elejére 2,8 százalékig gyorsul tovább. Ráadásul a nominálbérek növekedési üteme is csökken: novemberben még 2,7 százalékos éves bérnövekedést mértek a brit gazdaságban, vagyis ha e két folyamat a jelenlegi görbék mentén folytatódik, a belátható előrejelzési távlatban csökkenni kezdenek az alkalmazotti reálbérek Nagy-Britanniában.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A Joseph Rowntree Foundation (JRF) nevű, társadalmi problémák kutatására szakosodott brit alapítványi szervezet szerdán ismertetett tanulmánya szerint máris növekszik azoknak briteknek a száma, akiknek jövedelme nem éri el a tisztes életszínvonal fenntartásához szükséges minimumot.
    

A cég által alkalmazott jövedelemmérési modell (Minimum Income Standard, MIS) alapján a 2008-2009-es és a 2014-2015-ös pénzügyi év közötti időszakban négymillióval, 15 millióról 19 millióra - a teljes brit lakosság 30 százalékára - emelkedett azoknak a száma, akik a MIS-szabványban meghatározott megélhetési minimum alatt kerestek.
    

A JRF vizsgálata szerint a teljes számon belül 11 milliónyian messze a MIS-minimum alatti jövedelmekből élnek. Az ő keresetük a cég mérési módszertana alapján a megélhetési minimumszint 75 százalékát sem éri el, és a JRF szakértői szerint jelentős annak a kockázata, hogy ez a populáció mélyszegénységbe süllyed.
    

Az e kategóriába tartozók száma a vizsgált időpontban kétmillióval nőtt, 2008-2009-ben ugyanis 9,1 millió volt.
    

A Joseph Rowntree Foundation szerint a szegénységtől fenyegetettek számának növekedését elsősorban a megélhetési költségek meredek emelkedése, és az e társadalmi csoportba tartozók reáljövedelmének ezzel egyidejű visszaesése okozta. A szervezet mérése szerint a tisztes életszínvonal tartásához szüksége minimális termékkosár árindexe 2008 óta 27-30 százalékkal, az átlagbér ugyanakkor ennek a felével nőtt.
    

A JFR előrejelzése szerint a megélhetési költségek 2020-ig további 10 százalékkal emelkednek Nagy-Britanniában.
    

Más hosszú távú előrejelzések szerint az átlagos brit reálbérszint még a következő évtized elején is alacsonyabb lesz, mint a pénzügyi válság előtti utolsó évben.
    

A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) a legutóbbi növekedési prognózisok alapján összeállított elemzésében közölte: modellszámításai szerint 2021-ig nem egészen 5 százalékos halmozott reálbérnövekedés várható Nagy-Britanniában. Az IFS szakértői szerint ebből az következik, hogy az átlagos brit reáljövedelem 2021-ben is elmarad a 2008-ban mért szinttől.     A cég szerint Nagy-Britannia a II. világháború vége óta nem élt át ilyen gyenge reálbér-növekedési időszakot.

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyi pénzt ér a házimunkád? - kalkulátor

Mennyi pénzt kellene keresnem, ha rendesen megfizetnének?

Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák