Hírek > Nagyot profitálhat a hozamemelkedésből a Bank of America >

Nagyot profitálhat a hozamemelkedésből a Bank of America

2017.02.16 05:00
A Trump rally első felvonását követően hosszabb oldalazásba kezdtek a tengerentúli részvényindexek. Nem volt ez máshogy a bankszektorban sem, azonban az elmúlt napokban újabb impulzusok érték a piacokat, amik egy része kifejezetten a szektor malmára hajtja a vizet. Mivel a Bank of America részvénye profitált a legtöbbet az amerikai nagy hitelintézetek közül Trump megválasztásából, érdemes kitartani a relatíve legerősebbnek tűnő bankrészvény mellett.

Technikai kép


December közepe óta egy emelkedő ék formájában korrigált az árfolyam, míg a tegnapi napon az átlagot meghaladó forgalommal tört ki a kialakult szűk zónából. Amennyiben abból indulunk ki, hogy az amerikai választásokat követően a 18 dolláros szintet áttörve egészen 23,5 dollárig ment az árfolyam, egy újabb hasonló mértékű emelkedés 28 dollárig tartana. Mivel a stop megbízást a kialakult szűk bázis aljához 22,4 dollárhoz tudjuk helyezni, nagyjából 2-es hozam/kockázat aránnyal nyitható meg a pozíció.

Forrás: Bloomberg, Erste

 

Negyedéves jelentés


A költségcsökkentéseknek köszönhetően sikerült pozitívan meglepnie az elemzőket a banknak a negyedik negyedévben. A teljes árbevétel 20 milliárd dollárt tett ki, ami kicsit elmaradt a 20,8 milliárd dolláros elemzői várakozásoktól. Ez főként annak volt köszönhető, hogy a vállalat a kötvénykereskedési szegmensben elmaradt a várakozásoktól, illetve a nettó kamatbevétele is a vártnál kisebb lett.


A következő negyedévben, a nettó kamatmarzsra már pozitív hatással lehet a Fed 25 bázispontos decemberi kamatemelése. Az egy részvényre jutó profit 0,40 dollár lett az egy évvel ezelőtti 0,27 dollár után, míg az elemzők 0,38 dollárt vártak. Ezt a vállalat annak köszönhette, hogy a személyi jellegű ráfordítások 2,6%-kal csökkentek, többet, mint amit az elemzők vártak. A teljes 2016-os évet tekintve a bank árbevétele 1%-kal, míg a nettó eredménye 13%-kal nőtt 2015-höz képest.


Fed kamatemelés


Janet Yellen tegnapi szenátusi meghallgatásán azt nyilatkozta, hogy inkább előbb, mint később kéne emelni a kamatokon, mert akkor el lehetne kerülni, hogy a jövőben hirtelen, nagyobb lépésben emeljen a jegybank. Szerinte ha a Fed továbbra is fokozatosan emelkedő inflációval és javuló munkaerőpiaccal szembesül, úgy az alapkamat további emelése a helyes út. Beszédét követően a márciusi kamatemelés esélye 28%-ról 34%-ra nőtt, míg a piac véleménye arról, hogy mikor lehet az idei első kamatemelés egy hónappal előbbre, májusra tolódott.


Emellett több regionális Fed elnök is úgy nyilatkozott az elmúlt időben, hogy nem kizárt egy márciusi kamatemelés, amire a kifejezetten erős munkaerőpiaci és inflációs adatok után tovább nőhet az esély.


Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


A Bank of America kamatbevételei az egyik legérzékenyebbek az amerikai bankok közül a hozamemelkedésre, emellett teljes bevételeinek nagyjából felét ez a tétel teszi ki. Egy 100 bázispontos párhuzamos elmozdulás a hozamgörbén 3,4 milliárd dollárral növelné a bank nettó kamatbevételét, ami a 2016-os érték 8%-át, míg az adóval csökkentett érték az éves profit 12%-át tenné ki. Ennek ¾ része a rövid hozamok emelkedéséből származna.


Dereguláció

 

Trump nemrégiben aláírta azt az elnöki rendeletét, ami a gazdasági válság után kialakult szigorú pénzügyi szabályozások (Dodd-Frank Act) reformját segíti elő. A rendelet értelmében a pénzügyminisztérium felülvizsgálja a szabályozást, azonban annak módosítása csak a Szenátus jóváhagyásával lehetséges. A szabályozások reformját az is megkönnyítheti, hogy nemrégiben lemondott posztjáról Daniel Tarullo, Fed kormányzó, akinek a vezetésével létrejöttek a pénzügyi rendszer stabilitását szolgáló intézkedések. Emellett most már hivatalosan is megvan az új pénzügyminisztere a Trump kormánynak Steven Mnuchin, ex-bankár személyében, aki szintén egyik fő prioritásának tekinti a Dodd-Frank törvény reformját. A Bank of America a szabályozási reformokból főként a hitelezési kondíciók enyhülésén keresztül profitálna.


Versenytársak


Az amerikai elnökválasztások után felgyorsuló hozamemelkedés, a pénzügyi szabályozások reformja, illetve a várható adóreformok az egész bankszektorra pozitívan hatottak, azonban a Bank of America részvényei emelkedtek leginkább ezekre a hírekre. Amennyiben a Fed valóban tartaná a decemberben jósolt három kamatemelését 2017-ben, az leginkább a Bank of America malmára hajtaná a vizet, ezzel a részvény továbbra is felülteljesítő lehetne a szektorban.


Főbb bankrészvények teljesítménye Trump megválasztása óta (%)

Forrás: Bloomberg, Erste

 

Az utóbbi hónapok felülteljesítése mellett a papír továbbra sem számít felülértékeltnek a többi nagy amerikai bankhoz képest, hiszen a szektor esetében használatos könyvszerinti értékeltsége többnyire alacsonyabb a szektortársakéhoz képest. Emiatt első ránézésre olcsónak tűnhet a papír, azonban ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy relatíve alacsonyabb jövedelmezőséget várnak az elemzők a jövőben a banktól, azt értékeltség az átlagnak megfelelő.


Amennyiben abból indulunk ki, hogy egy +100 bázispontos párhuzamos elmozdulás a hozamgörbén 3,4 milliárd dollárral növelné a vállalat kamatbevételét, akkor ennek az adóval csökkentett értéke nagyjából 2,21 milliárd dollár lenne. Ez 0,8 százalékponttal, 8,5%-ra növelné a vállalat ROE-jét, amihez a jelenlegi 0,95-ös P/B értékeltség helyett hozzávetőlegesen egy 1,1-es fair P/B érték párosulna minden egyéb tényező változatlansága mellett. Így ez egy 16%-os felértékelődési potenciált rejt magában, ami nagyjából megfelel a technikai elemzésben vázolt célárfolyamnak.

Forrás: Bloomberg, Erste


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák