Hírek > Előny az új lakás vásárlásához? Igen! >

Előny az új lakás vásárlásához? Igen!

2017.02.16 12:30
Egyre több új lakás kerül piacra, az egyik legelterjedtebb forma pedig a 20+80 százalékos konstrukció, amelynek keretében az új lakás vételárának 20 százalékát fizeti az eladónak, a társasház-fejlesztőnek a szerződéskötéskor, majd a maradék 80 százalékot akkor, amikor már lényegében készen van a lakás. Bár a 80 százalékos vételárrészlet kifizetéséig hónapok telhetnek el, érdemes körültekintően felkészülni, főleg, ha hitelre és állami támogatásra is igényt tart a vásárló - figyelmeztet friss elemzésében a BankRáció.hu.
Előny az új lakás vásárlásához? Igen!

“A lakásvétel előtt alaposan fel kell mérni a családi költségvetést. Egyrészt, hogy rendelkezésre áll-e a vásárláshoz szükséges saját erő, valamint azt, hogy a szükséges hitelt biztosan törleszteni tudja-e az igénylő” - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Szerinte érdemes legalább 5 vagy 10 évre fix törlesztőrészletű hitelt választani a lakásvásárláshoz, mert ezeknél az adott időszakban nem változik a törlesztőrészlet. A hitelajánlatokat pedig még a szerződéskötés előtt alaposan át kell nézni, mert jelentős különbségek vannak a lakáshitelek között. A BankRáció.hu február elején készített elemzése szerint egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű 5 és 10 éves fix törlesztőrészletű hitelek teljes hiteldíjmutatója között több mint 2 százalékpontos különbségek voltak, ez pedig havonta 8-10 ezer forintos, a teljes visszafizetendő összegben pedig több millió forintos tételt jelent.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A BankRáció.hu szakembere szerint, ha biztosan hitelre lesz szükség, akkor érdemes úgynevezett előminősítést is kérni a kiválasztott banktól. “Az előminősítésről szóló papírral könnyebb a lakásvásárlás, hiszen az eladónak, új lakások esetén jellemzően a társasház építtetőjének be lehet mutatni a dokumentumot, ami bizonyítja, hogy maximálisan mennyi hitelt nyújtana a vevőnek a bank. Ezáltal az eladó biztos lehet abban, hogy a pénzéhez jut. Az új lakások iránti jelentős kereslet miatt a szükséges papírokkal rendelkező vásárló előnyben lehet azokkal szemben, akik kevésbé felkészülten vágnak bele a vásárlásba.

 

Ha a lakásvásárláshoz a saját erő és a hitel mellett állami támogatást is igényelne a vásárló a Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében, akkor érdemes a támogatás igényléséhez szükséges feltételeket tisztázni és a szükséges papírokat is időben összegyűjteni. “A szigorú feltételek miatt a szakértőktől kell tanácsot kérni, hogy a támogatás igénylése zökkenőmentes legyen” - mondta Gergely Péter. A szakember arra számít, hogy a múlt év során felélénkülő lakáshitelpiac az idén is növekedni fog, részben az újlakás-piacon növekvő kínálat, a CSOK, és a növekvő reálbérek eredményeként.

 

Kapcsolódó kalkulátoraink:

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

Mennyi illetéket kell fizetni ingatlan vásárlásakor 2017-ben?

Hogyan jutok egyszer én is saját lakáshoz?

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor 2017-ben?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák