Hírek > Megéri a céges ingatlanvásárlás? >

Megéri a céges ingatlanvásárlás?

2017.02.16 13:00
Az ingatlanpiac felívelése nemcsak a lakásvásárlásokat pörgette fel, hanem hatott az üzleti célú ingatlanok vagyis az irodák és üzlethelyiségek kereslet alakulására. Ezt a szegmens vettük górcső alá, a legfontosabb kérdések megválaszolásában Vincze Krisztián, a GDN Hitelcentrum vezetője volt segítségünkre.
Megéri a céges ingatlanvásárlás?

– Érdemes irodahelyiséget, vagy üzlethelyiséget vásárolni a cégnek?

– Mint minden kérdésre, természetesen erre sem lehet egyszerűen igennel, vagy nemmel válaszolni, hiszen ez függ a vállalkozás rövid, közép és hosszú távú céljaitól. Ha az ingatlan „jó vétel”, tehát jó helyen, a piaci árnál olcsóbban vehető meg, az természetesen megkönnyíti a döntést. De akkor is kifizetődő lehet, ha „átlagos” ár-érték arányú vásárlás valósul meg. Ilyenkor mindig számolni kell a megtérülést.

A bérlés gyakran megadja a rugalmasságot, a gyors változtatás szabadságát, ugyanakkor a vásárlás garantálja a biztonságot, a kiszámíthatóságot. Ezek a szempontok mindenkinél más súllyal esnek latba. Egy időszakos boltnak felesleges egy állandó hely, egy könyvelő iroda viszont, ha gyakran költözik elveszítheti ügyfelei bizalmát.

 

Általánosságbanazt mondhatjuk, hogy ha hosszú távon szüksége van a vállalkozásnak az adott ingatlanra, érdemesebb vásárolni, akár banki hitel, vagy lízing igénybevételével. Utóbbi esetben ráadásul a lízingdíjak kamata költségként elszámolható, ami csökkenti a vállalkozás adóalapját is.

 

– Van-e speciális céges hitelkonstrukció?

– Igen, a „céges hitelezés” eltér a lakossági finanszírozási formáktól. Például itt elérhető egy cash-flow tervre, konkrétan egy jövőbeni bérleti díjbevételre alapozott lízing konstrukció is, ami akár azt is lehetővé teszi, hogy akár friss alapítású cégek is hitelképesek legyenek. Ebben is szívesen adunk információt és nyújtunk segítséget a GDN HitelCentrumban.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

– Mik az igénylés legfontosabb feltételei?

– Ez bankonként eltérő, de a társaság alapvető ellenőrzése mellett (tulajdonosi szerkezet, NAV 0-s igazolás, KHR státusz, stb.) mindenhol fontos bemutatni, hogy milyen bevétel növekedést vagy költség csökkenést eredményez az adott beruházás. Ez a cash-flow többlet lesz ugyanis a biztosítéka a hitel törlesztők megfizetésének.

Mindenképp javaslom, hogy ne csak a hiteleknek, lízingeknek nézzen utána az érdeklődő egy ilyen döntést megelőzően, hanem a különböző pályázatoknak is. Vannak EU-s pályázatok, amelyek olyan forrásokat biztosítanak, amelyek bevonásával kedvezőbben megvalósítható a beruházás. Ezek jellemzően visszatérítendő források, azonban jelentős kamatkedvezménnyel, sőt nem ritkán teljesen kamatmentesen biztosítják a megoldást. Bár 2017-ben kevésbé jellemző, azért mégis elérhetők vissza nem térítendő támogatások. Ez utóbbit főként önkormányzatok kínálják munkahely teremtő beruházások vonzásához. Érdemes tehát tájékozódni.

 

– A lízing miben különbözik a hiteltől?

– Számos különbség van, de talán az egyik legfontosabb, hogy hitel esetén az ingatlan tulajdonosa a cég, lízing esetén pedig a pénzintézet tulajdonába kerül az ingatlan.

 

– Adózási különbségek vannak attól függően, hogy cégtulajdonban, vagy magánszemély tulajdonában van az ingatlan?

– Természetesen igen. Ha a cégé a helyiség, akkor az ingatlanra vonatkozóan a költségek, illetve az amortizáció is elszámolható. Az esetleges értékesítéskor pedig nem SZJA szerint kell adózni, hiszen a társaságok a Társasági Adó hatálya alá tartoznak, eszerint történik az adó megfizetése.

Egy megbízható könyvelő ezeket a kalkulációkat gyorsan el tudja végezni, így ezek a számok is rendelkezésre állnak a döntéshez.

 

(Forrás: http://blog.gdn-ingatlan.hu)

 

Kapcsolódó kalkulátoraink:

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

Mennyi illetéket kell fizetni ingatlan vásárlásakor 2017-ben?

Hogyan jutok egyszer én is saját lakáshoz?

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor 2017-ben?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák