Hírek > Kanadai kormányfő - Az egész világ hasznára válik egy erős Európai Unió >

Kanadai kormányfő - Az egész világ hasznára válik egy erős Európai Unió

2017.02.16 21:00
Az egész világnak a javára válik egy erős és hatékony Európai Unió, amely a globális színtéren nemcsak kívánatos, hanem egyenesen elengedhetetlen - jelentette ki csütörtökön Justin Trudeau kanadai kormányfő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban.
Kanadai kormányfő - Az egész világ hasznára válik egy erős Európai Unió

Beszédében Trudeau "csodálatos vívmánynak, a békés együttműködés példátlan modelljének" nevezte az Európai Uniót, amely szerinte kulcsfontosságú szereplő azoknak a kihívásoknak a megoldásában, amelyekkel a nemzetközi közösség szembenéz.
    

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy országának az EU-hoz fűződő baráti, partneri és szövetségesi kapcsolatai "ellenállóak", ugyanis közös értékekre épülnek, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok, az átláthatóság, a sokféleség tiszteletére.
    

Kijelentette, hogy ezeken a területeken a nemzetközi közösség vezetésre szorul, és méltatta, hogy az unió a legnagyobb donor a fejlesztéspolitikában és a segélyezésben. "Hatalmas dolgokat érhetünk el a következő években" - fogalmazott.
    

Az EP szerdán jóváhagyta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA), amelynek legtöbb rendelkezése így már áprilisban hatályba léphet, annak ellenére, hogy a szerződést még az uniós tagállamok parlamentjeinek is ratifikálniuk kell, ami a szakértők szerint évekig is eltarthat.
   

Ennek kapcsán a kanadai kormányfő kiemelte, "ha sikeresek vagyunk, akkor a CETA más kereskedelmi megállapodásokhoz is a mintául szolgálhat", márpedig a siker mindkét félnek érdeke.
    

"Azt akarjuk, hogy a kanadai és az uniós állampolgárok minden egyes generációja nagyobb jólétben éljen, mint a korábbi nemzedékek, és a megállapodás ehhez járul hozzá" - fogalmazott.
    

Trudeau angolul és franciául elmondott beszédét tapsviharral fogadták az ülésteremben. Az EP zöldpárti frakciója viszont - amelynek tagjai a CETA ellen szavaztak - bírálta a kormányfőt, amiért nem egyezett bele, hogy a képviselőcsoportok vezetői az ülésen reagálhassanak a felszólalására.
    

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy az EU-nak és Kanadának a közös értékek mentén kell kialakítaniuk a globális kihívásokra adott válaszaikat, minthogy a feleknek "hasonló a nyitott világról alkotott elképzelésük".
    

Trudeau az első kanadai miniszterelnök, aki felszólalt az uniós parlament ülésén.
    

A szabadkereskedelmi egyezményt hosszas egyeztetést követően októberben írhatták alá, az egyik belgiumi régió, Vallónia hetekig tartó vonakodása után.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.
    

A CETA megkötésével Kanada mérsékelheti a szomszédos Egyesült Államokra való ráutaltságát, amely szakértők szerint félő, hogy Donald Trump elnöksége alatt éles protekcionista fordulatot vesz.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák