Hírek > Újra hasít a személyi kölcsön >

Újra hasít a személyi kölcsön

2017.02.20 15:10
Negyedik éve dinamikusan bővül a hazai személyi kölcsön piac. A tavalyi robbanásszerű növekedésnek köszönhetően a kihelyezett állomány mérete a válság kezdete óta először lépte át a kétszázmilliárd forintot. Az átlagos kölcsönösszeg is nőtt és a jelenlegi reálbér emelkedés miatt vélhetően tovább is fog nőni. Az intenzív pénzintézeti verseny miatt két éve folyamatosan csökkennek a kamatok. Sokkal tudatosabbá váltak az ügyfelek, keresik a fix kamatot, a kiszámítható törlesztő részletű konstrukciókat.
Újra hasít a személyi kölcsön

A személyi kölcsön piacra komoly hatással volt a pénzügyi válság, a termék megszenvedte a gazdasági visszaesést. A legnehezebb évben, 2012-ben a piac korábbi méretének mintegy harmadára, kb. nyolcvanmilliárd forintra zsugorodott. Ez a szint bőven az egészséges szint alatt volt. Ez a könnyen igényelhető, gyors segítséget biztosító hitellehetőség nem járulhatott hozzá a gazdasági növekedéshez, a lakossági fogyasztás dinamizálásához.

 

Tavaly azonban robbanásszerű növekedés volt tapasztalható, a kihelyezett állomány mérete a válság kezdete óta először lépte át a kétszázmilliárd forintot. A volumennel ellentétes utat jártak be a kamatok, ez az oka, hogy ma a korábbiakhoz képest sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet személyi kölcsön szerződést kötni: az öt évvel ezelőtt 26% környéki kamatok közel tíz százalékponttal mérséklődtek. Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója szerint várhatóan a kihelyezett személyi kölcsönök volumene idén újra eléri a válság előtti szintet.

 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Ha a szakértői várakozások beigazolódnak, a tavaly előtti 130 milliárdos piac idén év végére akár a duplájára is bővülhet. Ezt a folyamatot támogatja, hogy az átlagos kölcsönösszeg is növekszik. Dr. Rajmonné Veres Ibolya hozzáfűzte: „a személyi kölcsön több szempontból is az egyik leggyorsabban elérhető hiteltermék a piacon. Ennek oka, hogy az emberek többnyire váratlan helyzetben fordulnak a bankjukhoz, pár nap mérlegelést követően. A hitelintézetek pedig ennek megfelelően igyekeznek gyorsítani a folyamaton. Az OTP Banknál például az igénylést követően akár egy órán belül az ügyfél számlájára kerülhet az igényelt összeg.”

 

Pozitív fejlemény, hogy az ügyfelek egyre inkább utánanéznek az online felületeken található kondícióknak, ajánlatoknak, így pénzügyileg tudatosabban, felkészültebben állnak neki a hitelfelvételnek. Az OTP Bank ügyfelei számára már online ügyintézéssel megoldható a kölcsönigény és a jelenlegi adatok szerint minden tizedik kölcsön-értékesítés kötődik az online csatornákhoz – például online szerződéskötés vagy kedvezménykupon-igénylés útján. Az OTP Bank igazgatója bízik abban, hogy ezt az arányt sikerül az év végéig megduplázni. Az elmúlt években más módon is tudatosabbá váltak az ügyfelek: fontosabbnak tartják például a teljes futamidő alatti fix kamatot, és a változatlan, kiszámítható törlesztőrészleteket.

 

Egy profi tőzsdei szakembert keresel? Megtaláltad!


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák