Hírek > Film készült Le Pen popularizálódásáról >

Film készült Le Pen popularizálódásáról

2017.02.22 18:45
Itthon (Chez nous) címmel mutatták be szerdán a francia mozikban Lucas Belvaux belga filmrendező új játékfilmjét, amely egy ápolónő történetén keresztül egy munkások lakta északi-franciaországi kisvárosban mutatja be a Nemzeti Front (FN) működését. A radikális jobboldali párt vezetője, Marine Le Pen áll a két hónap múlva esedékes francia elnökválasztás esélyeit mérő felmérések élén.
Film készült Le Pen popularizálódásáról

 "Mindent megtettünk azért, hogy a film az elnökválasztás előtt kerüljön mozikba. Az Itthon azokhoz a dühős emberekhez szól, akik a nehézségeik megoldásához politikai képviseletet keresnek, és az a benyomásuk, hogy elárulták őket. Azt szeretném, ha a választók megértenék, hogy pontosan mit támogatnak, amikor az FN-re szavaznak" - mondta a Franciaországban élő rendező a Télérama című kulturális magazinnak.
    

A film főhőse Pauline (Émilie Dequenne), egy fiatal és szerény, két gyerekét egyedül nevelő, mindenki által szeretett házi betegápoló, aki a képzeletbeli patrióta blokk képviseletében indul az önkormányzati választásokon. A fiatal nő a Marine Le Penre megszólalásig emlékeztető pártelnökkel együtt kampányol a városban.
    

A történet egy magas munkanélküliséggel küzdő egykori iparváros, a képzeletbeli Hénart hagyományosan baloldali környezetében játszódik, ahol a kiábrándult és magukra maradt emberek között sikerült a Nemzeti Frontnak a leginkább gyökeret eresztenie.
    

"Ti csak beszéltetek a forradalomról, de mi meg is fogjuk csinálni" - mondja a filmben kommunista apjának a politikából kiábrándult, baloldali nevelést kapott Pauline.
   

 "A párt szalonképessé válásról készítettem a filmet. A Nemzeti Front manipulál. Amit mondanak, nem felel meg annak, amit valójában kínálnak" - állítja a filmrendező, aki hosszan tanulmányozta a Nemzeti Front nyelvezetét a párbeszédek megírásakor. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2014-es önkormányzati választások óta - ami az első jelentős választási sikere volt Marine Le Pennek - az FN önkormányzati képviselőinek 30 százaléka lemondott, mert csalódott a saját pártjában és összetűzésbe került a vezetőséggel.
    

"Az érdekel alapvetően, amit északi FN-nek neveznek. Ez egy többségében a munkások szavazatából felépülő párt. Ezért ellentmondásos. A filmben Franciaország perifériáját mutatom meg. Azt a régiót, ahol a közszolgáltatások fokozatosan eltűnnek a jelentős munkanélküliség és a bűnözés megjelenésével. Ugyanakkor ez a régió mindig talpra áll, 150 év egymást követő válságain van túl" - hangsúlyozta a rendező a France Info hírrádióban.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Lucas Belvaux úgy látja, hogy a Nemzeti Front szalonképessé válása csak egy arculatváltás, de a párt ideológiai alapja nem változott, ezért a film azt mutatja meg, hogy a felszínen megváltozott beszédmód valójában mit is takar, a párt hogyan manipulálja az embereket.
    

A Nemzeti Front politikusai az elmúlt hetekben élesen támadták az addig csak a beharangozókból ismert filmet és FN-ellenes propagandának nevezték. Florian Philippot alelnök a héten viszont már úgy vélte, hogy az inkább szavazatokat fog hozni a pártnak.
    

A film ugyanis nem karikírozza ki a szélsőséges szavazókat, hanem a társadalom által magukra hagyott, elesett embereknek, a globalizáció veszteseinek mutatja be őket, akik bizonytalanságban élnek, félnek az iszlám minden külső megnyilvánulásától és fogékonyak a társadalmi egyenlőséget, valamint az erős és védelmező államot ígérő hívószavakra. Ezeknek köszönhetően tudott ugyanis Marine Le Pen pártja megerősödni a 2014-es európai parlamenti és az önkormányzati választásokon, és azóta is 25-30 százalékos biztos szavazóbázissal rendelkezni.
    

A két hónap múlva esedékes elnökválasztás első fordulóját a felmérések szerint Marine Le Pen nyerheti meg a kormányzásban meggyengült és széttöredezett baloldallal és a pénzügyi botrányoktól terhes jobboldallal szemben. A Nemzeti Front irányítását a pártalapító apjától, Jean-Marie Le Pentől átvevő Marine Le Pen elsősorban azzal tűnt ki, hogy apjával ellentétben tartózkodik a szélsőséges antiszemita és idegengyűlölő megszólalásoktól. A rendező azonban nem ért egyet azzal, hogy "apja és lánya nem ugyanaz lenne", a film minden szempontból a generációk közti folytonosságot kívánja hangsúlyozni, s arra rámutatni, hogy a cél nem, csak a stratégia változott.

Melyik film illik hozzád a legjobban? Itt megtudhatod!


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák