Hírek > Magyarországon is felpörgött az NPL aktivitás - No, de mi az? >

Magyarországon is felpörgött az NPL aktivitás - No, de mi az?

2017.02.23 20:00
Ötödik alkalommal jelent meg a Deloitte nem teljesítő banki hitelekről (non-performing loan, NPL) szóló elemzése, amely a közép-kelet-európai országokban vizsgálja a nem teljesítő hitelek arányát, állományát és a rossz hitelportfóliók piacának alakulását. Az idei tanulmány újdonsága, hogy három balti térségbeli országgal, Észtországgal, Lettországgal, valamint Litvániával is foglalkozik, immár 12 országot lefedve. Az elemzés eredményei szerint a 2015-ös növekedés után, a régió felé irányuló fokozott befektetői érdeklődésnek és a magasabb banki aktivitásnak köszönhetően 2016-ban még tovább növekedett a nem teljesítő hitelportfóliók eladása.

A Deloitte elemzése szerint a nem teljesítő hitelek állománya a közép-kelet-európai régióban 49 milliárd, a balti országokkal együtt összesen 51 milliárd eurót tett ki, amely egybeesik a 2014-től tapasztalható, regionálisan csökkenő trenddel. A 2015-ös mérséklődés fő motorja Magyarország és Szlovénia voltak, előbbiben 31, utóbbiban 20%-kal csökkent az NPL állomány. A 2016-os év hasonló, csökkenő trendet mutatott és a tranzakciók is ezt támasztják alá: a 2016-ban lezárt tranzakciók nominális értéke meghaladta a 4 milliárd eurót.

A nem teljesítő hitelek arányainak 2014-óta tartó csökkenő trendje tovább javult mind az északi, mind a déli országokban, a két terület közötti különbség azonban továbbra is fennmaradt: Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában 5-10% között mozgott az NPL ráta, míg a déli államokban 10-22% között. A nem teljesítő hitelráták Magyarországon és Szlovéniában javultak a legjelentősebben, előbbiben 3,7, utóbbiban 1,9 százalékponttal.
 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


Bíró Balázs, a Deloitte portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások közép-kelet-európai vezető partnere a következőképpen vélekedik a régió helyzetéről: „A lezárt és még folyamatban lévő tranzakciók volumenének tekintetében a már 2015-ben is jelentős aktivitást mutató Románián és Szlovénián túl 2016-ban már Magyarországon és Horvátországban is felpörgött a tranzakciós aktivitás. Az NPL állományok további csökkenéséhez járulhat hozzá a következő években a hitelek átstrukturálása, ami eszköz lehet az életképes vállalatok és hosszú távon a fizetőképes egyének átmeneti likviditási gondjainak kezelésére és a fenntartható adósságtörlesztés elérésére. További újdonságként említhető, hogy míg korábban szinte kizárólag csak vállalati NPL portfóliók cseréltek gazdát, addig 2016-ban már a lakossági jelzálog portfóliók piaca is elindult.”

Ezen túl, a makrogazdasági környezet továbbra is megfelelő alapot biztosított a régiós NPL piac élénküléséhez: mind a tizenkét vizsgált országban növekedett a GDP, ami áttételesen pozitív hatással volt a hitelvisszafizető képességre a lakossági és a vállalati adósok esetében is egyaránt. Ezzel párhuzamosan az ingatlanpiac teljesítménye is javult, és a Deloitte fejlődő tendenciára számít az elkövetkezendő időszakban is, amely befektetői szempontból egy rendkívül fontos indikáció a jövőben várható megtérülések tekintetében.

Régiós szinten megfigyelhető tendencia a szabályozási környezet olyan irányú fejlesztése, amely igyekszik lebontani a nem teljesítő portfóliók eladásának útjában álló akadályokat. Az Európai Központi Bank legfrissebb direktívája átfogó riportálást ír elő a nem teljesítő hitelportfóliókra vonatkozóan. Az előírás érvényes minden, az EKB által felügyelt bankra, áttételesen érintve az EKB által nem közvetlenül felügyelt bankokat is a régióban. A magas NPL rátával rendelkező bankokat pedig egy átfogó NPL leépítési stratégia kidolgozására kötelezi a direktíva, mely további lendületet biztosíthat az NPL piacoknak.

Bíró Balázs hozzátette: „A makrogazdasági környezet javulása miatt egyre több bank választja a portfólióeladást a nem teljesítő hitelportfóliók leépítésének eszközéül, amely jelentős befektetői érdeklődéssel párosul. A legnagyobb nemzetközi befektetési alapok ugyan kevésbé érdeklődnek a régió iránt, azonban van 10-15 nagyobb befektető a piacon, akik komoly erőforrásokat csoportosítanak a térségben, és aktívan vesznek részt a tranzakciós folyamatokban. Érdeklődésüket a már említett tényezőkön túl a rendelkezésre álló, növekvő jövedelem, valamint a tranzakciókra egyre nyitottabb bankok is egyaránt erősítik. Az NPL tranzakciós piacok fokozódó aktivitása nyomán már egyre több bank rendelkezik lezárt tranzakciókkal a régióban, ami szintén pozitívan befolyásolja a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát. A Deloitte várakozásai szerint 2017-ben is a tavalyihoz hasonló aktivitásra lehet számítani, mivel az NPL befektetők egyre magabiztosabbá válnak a régió sajátosságaival kapcsolatban, valamint a bankok továbbra is erős hajlandóságot mutatnak a portfólió-értékesítések felé.”

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák