Hírek > Magyarország is versenyben a Európai Gyógyszerügynökség elhelyezéséért >

Magyarország is versenyben a Európai Gyógyszerügynökség elhelyezéséért

2017.02.23 17:35
Tizenhat uniós tagország, köztük Magyarország szállt eddig versenybe a Londonban működő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyéért, a szervezetnek ugyanis nagy valószínűséggel költöznie kell Nagy-Britannia uniós kilépésével - írta csütörtökön a Politico brüsszeli hírportál.

Többek között Amszterdam, Athén, Barcelona, Budapest, Dublin, Koppenhága, Lille, Lisszabon, Milánó, Stockholm és Varsó pályázott az új székhelyre, szakemberek szerint azonban legalább húsz ország fontolgatja, hogy új központot kínáljon az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökségnek.
    

Az EMA befogadása nem csak tudományos szempontból válik hasznára a székhelyet adó államnak: az évi nagyjából 300 millió eurós költségvetésű szervezetnél közel 900 szakértő dolgozik, naponta mintegy 400 embert fogad az ügynökség külföldről.
    

A döntéshez a tagállami kormányokat tömörítő tanács egyhangú szavazására van szükség, de nincs rá precedens vagy bevett eljárás, hogy miként kell új központot választani egy uniós ügynökségnek.
    

A Politico által megkérdezett illetékesek szerint politikai megfontolásokat, földrajzi szempontokat és egyebeket is számításba vehetnek a döntés során, akár a menekültválság kezeléséből vállalt terheket is.
    

Fontos, hogy világosan lefektetett szabályok mentén szülessen meg a döntés, és ne egy nagyobb alku része legyen - vélekedett egy szakértő. "Miközben 500 millió európai egészsége a tét, a döntési folyamat rendezetlen és nem az egészségügyi szempontokra fókuszál" - tette hozzá.
    

"Magától értetődő, hogy mihamarabb tisztán kellene látni az Európai Gyógyszerügynökség jövőjét illetően. Az EMA munkája túlságosan fontos ahhoz, hogy a Brexit-tárgyalások utánra halasszuk az ügyet" - közölte Bert Koenders holland külügyminiszter az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó portállal.
    

Vannak, akik abban reménykednek, hogy az ügynökség Nagy-Britanniában maradhat, minthogy nincs olyan jogszabály, amely egyértelműen kimondja, hogy nem lehet egy uniós ügynökség székhelye az EU-n kívül.
    

Egyesek szerint már júniusban létrejöhet a kompromisszum, sokan azonban attól tartanak, hogy az EMA magasan képzett munkatársai máshol néznek új állás után az elhúzódó bizonytalanság miatt.
 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.
  

A lobbizásba kormányfők, miniszterek és magas rangú diplomaták is beszálltak Brüsszelben. Az utóbbi hetekben Paolo Gentiloni olasz és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök közvetlenül Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez, mások mellett a magyar és az ír egészségügyi miniszter pedig az egészségügyért felelős uniós biztoshoz fordult az ügyben - írták a Politico összeállításában.
    

Bennfentes források szerint pusztán gyakorlati szempontokból Svédországnak, Dániának, Hollandiának és Németországnak van a legjobb esélye, mert rendelkeznek a megfelelő infrastruktúrával és magas életminőséget kínálhatnak az EMA munkatársainak. Az uniós vezetők ugyanakkor 2003-ban úgy döntöttek, hogy az újonnan csatlakozó tagállamok élveznek majd elsőbbséget az új ügynökségek elosztásánál, ez pedig a Politico szerint Magyarország, Horvátország vagy Bulgária malmára hajthatja a vizet.
    

Becslések szerint a döntés meghozatalát követően két évre lesz szükség a költözéshez.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák