Hírek > Rákapott a lakosság a személyi kölcsönre >

Rákapott a lakosság a személyi kölcsönre

2017.03.02 08:25
Egyre tudatosabban választanak a hitelek közül a magyarok: az év első két hónapjában számottevően, 34 százalékkal nőtt a banki ajánlatokat összehasonlítók száma - derül ki a BankRáció.hu adataiból. Az érdeklődők számának növekedése nem meglepő, mivel a növekvő reálbérekés az alacsony hitelkamatok miatt egyre nyitottabb a lakosság a hitelekre.
Rákapott a lakosság a személyi kölcsönre

Boom a személyi kölcsönöknél

 

Ezt mutatja többek között az, hogy január-februárban a személyi kölcsönöknél nagyon jelentős volt a növekedés: az idén 40 százalékkal többen kerestek személyi kölcsönt, mint egy évvel korábban.

 

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta, hogy a személyi kölcsönök piacán akár 10 százalékos teljes hiteldíj-mutatójú (thm) ajánlat mellett vannak olyanok is, amelyeknél bőven 20 százalék feletti ez az érték. Márpedig ez a differencia hitelösszegtől függően több 100 ezer forinttal nagyobb kiadást eredményezhet.

 

A szakember hozzátette, a legtöbben 1-1,5 millió forintos személyi kölcsönt igényelnek, jellemzően 5 éves futamidőre.

 

Kapcsolódó kalkulátor ajánlónk:

Mellékállás keresése - országos kakulátor

 

Növekedés a lakáshiteleknél is

 

A személyi kölcsönök mellett a lakáshiteleknél is növekvő érdeklődést tapasztalt a BankRáció.hu. Az év első két hónapjában 32 százalékkal többen kalkuláltak maguknak lakáshitelt. “A lakáscélú hiteleknél a nagyobb hitelösszeg és a hosszabb futamidő miatt a különbségek milliós nagyságrendet jelenthetnek a teljes visszafizetendő összegben” - tette hozzá Gergely Péter.

 

A BankRáció.hu 16 bank ajánlatának összevetése szerint február végén és március első napjaiban az 5 évig fix törlesztőrészletű, 8 millió forintos 20 éves lakáshitelek közül a legolcsóbbak thm-je alig haladta meg a 4 százalékot, a legdrágábbaké pedig 6,5-7 százalékos volt. A lakáshiteleknél a BankRáció.hu adatai szerint az átlagos hitelösszeg 10 millió forint, a futamidő pedig 15 év. Gergely Péter ugyanakkor elmondta, hogy a gyakorlatban a lakáshitelek futamideje rövidebb, 10-12 év, mivel ilyen időtávon jellemzően változik a hitelfelvevő anyagi vagy családi helyzete, így például előtörleszti a korábbi hitelét, mert eladta a lakását.

 

A BankRáció.hu szakembere a hitelpiac élénkülésére és a bankok közötti verseny fokozódására számít, amiben kulcsszerepe lehet annak, hogy a hitelfelvevők tudatosan választanak hitelt, azaz az igénylés előtt összehasonlítják az ajánlatokat, legyen szó személyi kölcsönről, lakáshitelről vagy más banki termékről.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák