Hírek > Francia elnökválasztás - Fillon nem hajlandó visszalépni >

Francia elnökválasztás - Fillon nem hajlandó visszalépni

2017.03.06 09:00
Ötven nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt Francois Fillon konzervatív jelölt vasárnap este megismételte, hogy "jelenleg senki nem akadályozhatja meg az elnökjelöltségét", s nem kíván engedni azon párttársainak, akik a visszalépésre próbálják meg rábírni.
Francia elnökválasztás - Fillon nem hajlandó visszalépni

"A jelöltségemet a jobboldal és a centrum szavazóinak többsége még mindig támogatja, ebben hiszek, ezt akartam bebizonyítani ma délután" - mondta a France2 közszolgálati televízió híradójának vendégeként a konzervatív elnökjelölt a támogatására Párizsban rendezett nagygyűlést követően, amelyen a szervezők szerint 200 ezren, a rendőrség szerint 35-40 ezren vettek részt.
   
A családtagjai fiktív parlamenti alkalmazásával megvádolt és emiatt a felmérésekben a harmadik helyre visszacsúszott Fillont jelölő legnagyobb francia ellenzéki párt, a Köztársaságiak politikai vezetése hétfő este rendkívüli ülést tart a "kialakult helyzet értékelésére", azaz annak megvitatására, hogy visszaléptetik-e a jelöltjüket.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


A műsorvezető azon kérdésére, hogy visszalép-e önként az elnökjelöltségtől, Fillon azt mondta: "A válaszom nem". Miután az újságíró azt kérdezte: "Soha?", az elnökjelölt azt válaszolta: "A válasz nem. És főleg nem látom az okot, amiért meg kellene tennem".
  
"Úgy vélem, hogy a jelöltség visszavonása politikai zsákutcába vinné a politikai családomat,. a jobboldalt és a centrumot" - hangsúlyozta Fillon. "Senki nem kötelezhet arra, hogy visszavonjam a jelöltségemet. Ez nem jelenti azt, hogy ne vitáznék, hogy nem állok készen a párbeszédre, de ez a döntésem" - tette hozzá.
   
"Ezt a döntést a mai nagygyűlés megerősítette, amelyről mindenki azt gondolta előzetesen, hogy kudarc lesz, és amely siker volt" - vélte a konzervatív politikus.
   
"Nem vagyok autista, érzékelem a nehézségeket. Nem megyek a falnak, de egy dolgot meg kell állapítani, és az pedig az, hogy nincs alternatíva" - mondta Fillon.
   
A novemberi jobboldali előválasztáson második helyen végzett Alain Juppé esetleges jelöltségét illetően Fillon elmondta: "bármilyen improvizált jelöltség 50 nappal az elnökválasztás előtt egy olyan programmal, amely nem olyan radikális alapú program, mint amilyet én javasolok, amelynek köszönhetően megnyertem az előválasztást, azt gondolom, hogy minden ilyen jelöltés kudarchoz fog vezetni" - mondta Francois Fillon.
   
Alig néhány perccel az interjút követően Alain Juppé a Twitteren bejelentette, hogy hétfő délelőtt fél 11 órakor sajtótájékoztatót tart a dél-franciaországi Bordeaux-ban, amelynek polgármestere. Juppé szombaton és vasárnap többször is egyeztetett a válsághelyzet megoldásáról Nicolas Sarkozy volt államfővel (2007-2012).
   
A kora esti órákban Christian Estrosi, Valérie Pécresse és Xavier Bertrand, Francois Fillon egykori kormányának (2007-2012) volt miniszterei találkozót kértek hétfőre Fillontól, hogy meggyőzzék arról, hogy méltósággal távozzon az elnökjelölti posztról.
    
A Köztársaságiak meg nem nevezett forrásai szerint miközben Fillon a jelöltsége megtartásáért küzd, a pártvezetés célja megpróbálni úgy lecserélni a jelöltet, hogy az ne okozzon még nagyobb válságot a párton belül, és Fillon emelt fővel távozhasson.
   
A Libération című baloldali napilap számlálóján (http://www.liberation.fr/apps/2017/03/compteur-lacheurs-fillon/) a Fillonnal szerda óta szembefordult jobboldali képviselők száma vasárnap estére elérte a 306-ot.
   
A jobboldali politikusok azóta hagyják el a kampánystábot, amióta Fillon maga jelentette be, hogy vádemelés céljából március 15-re beidézték a vizsgálóbírók, akik közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával vizsgálódnak. Politikustársai elsősorban azt kifogásolják, hogy január 26-án a legnézettebb tévéhíradó élő adásában Fillon maga ígérte meg: amennyiben eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől. Ezért a jobboldal hitelessége múlik az adott szaván.
   
A legutóbbi felmérések szerint az egy hónapja még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni a második fordulóba, ahol Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke között dőlhet el az államfői szék sorsa. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy - jelöltcsere esetén - a jobboldal novemberi előválasztásán második helyen végzett Alain Juppé megnyerné az első fordulót.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák