Hírek > Rekordot döntött a téli villamosenergia-felhasználás >

Rekordot döntött a téli villamosenergia-felhasználás

2017.03.10 21:00
Sohasem volt telente annyi villamos energiára szükség Magyarországon, mint az elmúlt fűtési szezonban – derül ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. adataiból. A rekord érték elsősorban a tartósan hideg időjárásnak tudható be, ugyanakkor az országos villamosenergia-ellátásbiztonsága mindvégig zavartalan volt.
Rekordot döntött a téli villamosenergia-felhasználás

A 2016/17-es télen közel 500 gigawattórával (GWh) volt nagyobb az ország villamosenergia-igénye a 2015/16-os év hasonló időszakához képest. A magyar fogyasztók 2016. december eleje és 2017. február vége között (és az egy nappal hosszabb tavalyi februárral számolva) 5,3 százalékkal többet, összesen 11 914 GWh villamos energiát használtak fel, az egy évvel korábbi 11 433,1 GWh-nyi fogyasztással szemben.


Az országos villamosenergia-igény bővülése idén januárban volt a legnagyobb, ekkor a fogyasztás 6,9 százalékkal 4271 GWh-ra nőtt a 2016-os 3995 GWh-nyi értékhez képest. 2017. január 11-én megdőlt a hazai csúcsterhelési rekord is, amely egy rövid időre elérte a 6780 MW-ot.


Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


A növekedés oka egyértelműen a tartósan hideg időjárás: az elmúlt téli hónapok átlaghőmérséklete több mint 3 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.


„A tartósan alacsony hőmérséklet és az eddigiektől eltérő hosszabb időszakon keresztül fennálló magas rendszerterhelés nem csak Európát, de Magyarországot is próbára tette. A MAVIR által leszerződött tartalékok segítségével, illetve a piaci szereplők által beszerzett többlet importtal azonban eredményesen sikerült kezelni az egyes hazai erőműveknél fellépő rövidebb üzemzavarokat és az ebből fakadó kieső teljesítmények megfelelő ütemű pótlását – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.


„Hangsúlyozandó, hogy az európai felhasználói igények látványos növekedése és az ezzel párhuzamosan emelkedő regionális piaci árak, valamint a helyenként nagyon magas és tartós terhelődésnek kitett hálózatok ellenére is a magyar átviteli hálózat képes volt biztosítani az ország zavartalan villamosenergia-ellátását” – húzta alá Tihanyi Zoltán.

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyibe kerül 2017-ben 1 köbméter gáz?

Mennyibe kerül 1 kwh villamos energia 2017-ben?

Víz- és csatorna díjak 2017 - kalkulátor


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák