Hírek > Mit tehet a magyar gazdasággal Trump terve? >

Mit tehet a magyar gazdasággal Trump terve?

2017.03.13 22:30
Kicsi a valószínűsége, hogy valódi kereskedelmi háború robbanjon ki Németország és az Egyesült Államok között, Donald Trump elnök elsősorban Kínával és Mexikóval szállna harcba. Mindenesetre a magyar gazdaságnak nem jönne jól egy kereskedelmi viszály.
Mit tehet a magyar gazdasággal Trump terve?

A korábbinál feszültebb a helyzet a világkereskedelemben Donald Trump beiktatása óta. Az amerikai elnök ugyanis több országgal - például Mexikóval, Kínával - szemben tenne intézkedéseket, de a legfrissebb hírek szerint Trump azt is tervbe vette, hogy a német termékekre lényegében védővámot vetne ki. Németország szerint ez ellentétes lenne a kereskedelmi szabályokkal, ha pedig Trump valóban meglépi, akkor Németország is vámot vethet ki az amerikai termékekre.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint egyelőre kicsi a valószínűsége egy komolyabb amerikai-német kereskedelmi háborúnak, mivel Trump célkeresztjében Kína és Mexikó áll. Egy világkereskedelmi háború azonban mindenképpen rosszul érintené a magyar gazdaságot. Mégpedig azért, mert nyitott gazdaság a magyar, a GDP arányában az export és az import részesedése több mint 90 százalékos, azaz nagyban függ a teljesítmény a külpiaci környezettől.


A szakember szerint egy esetleges amerikai-német kereskedelmi háború kirobbanása nem túl valószínű, ha azonban bekövetkezik, az a német-magyar kereskedelemre is hatással lehet. A szakember azt mondta, hogy 2015-ben Magyarország 24,6 milliárd euró értékben exportált termékeket Németországba, az import értéke pedig 21,4 milliárd euróra rúgott, azaz vastagon pozitív a magyar-német mérleg. Magyarország termékexportjának egyébként 3,6 százalékát adta az Egyesült Államokba irányuló kivitel, amit szintén érinthet egy kereskedelmi háború.

Németh Dávid szerint fontos azonban, hogy az esetleges amerikai-német kereskedelmi viszály csak részlegesen érintené a Németországba irányuló magyar exportot, ugyanis csak az Egyesült Államokba exportált német termékek kereskedelmére lenne hatással. Ebben fontos szerepet játszanak a német járművek, ezen keresztül jelent kockázatot a magyar gazdaság számára a vita. Trump egyébként januárban ment neki a német autógyáraknak, akkor azt mondta, hogy az Egyesült Államokban sok német autó közlekedik, miközben Németországban kevés amerikai autó van az utakon.

Németh Dávid szerint azonban fontos, hogy Németország nem tervez semmilyen korlátozó intézkedést Magyarországgal szemben, így egyelőre csak elméleti szinten jelent veszélyt az esetleges kereskedelmi háború.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák