Hírek > Elutasították Trump elnök új beutazási rendeletét >

Elutasították Trump elnök új beutazási rendeletét

2017.03.17 07:45
Maryland állam egyik szövetségi bírója is felfüggesztette csütörtökön Donald Trump republikánus párti amerikai elnök második beutazási rendeletét, amely korlátozza hat muzulmán többségű országból az Egyesült Államokba történő beutazást.
Elutasították Trump elnök új beutazási rendeletét

A maryladi Greenbeltben alig fél nappal azt követően hozta meg döntését Theodore Chuang szövetségi bíró, hogy Hawaii fővárosában, Honoluluban szerda este egy másik szövetségi bíró is felfüggesztette az elnöki rendeletet.
   
Marylandben az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű baloldali szervezet bevándorlókat és menekülteket képviselő kisebb csoportokkal közösen nyújtott be keresetet az elnöki rendelet felfüggesztésére. A meghallgatások a greenbelti szövetségi bíróságon még szerdán délután kezdődtek meg. A keresetet benyújtók azzal érveltek, hogy a második elnöki rendelet - az elsőhöz hasonlóan - szintén hátrányosan megkülönbözteti a muzulmánokat, ezért alkotmányellenes.        

 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


Chuang bíró megjegyezte, hogy a második elnöki rendelet az elsőhöz képest tartalmaz ugyan változtatásokat, de - mint fogalmazott - "e változtatások ellenére a nyilvános nyilatkozatok sora továbbra is meggyőző alapot szolgáltat annak megállapításához, hogy a második elnöki rendelet célja a muszlimok beutazásának régóta hangoztatott betiltása". A szövetségi bíró hangsúlyozta azt is: a rendelet egyes részletei szerinte arra utalnak, hogy az új elnöki rendelet elsődleges célja nem a nemzet biztonságának megóvása.      
A marylandi szövetségi bíró nem egyszerűen az elnöki rendelet átmeneti felfüggesztését mondta ki, hanem olyan tiltó végzést hozott, amely nem csupán néhány hétig, hanem addig marad érvényben, amíg bírósági tárgyalás útján nem születik meg a végleges határozat.
   
A bírósági döntésről tudósító AP amerikai hírügynökség fontosnak tartotta leszögezni, hogy Theodore Chuang bírót - akárcsak a szerdán elutasító döntést hozó honolului szövetségi bírót - az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama nevezte ki.        

Donald Trump elnök szerda este a Tennessee államban lévő Nashville városában a honolului döntést "a bírói hatalommal való példátlan visszaélésnek" minősítette, és kilátásba helyezte, hogy a kormányzat a legfelsőbb bíróságig is elmegy.          

Az Egyesült Államok öt további tagállama (Washington, Oregon, Kalifornia, Massachusetts és New York) szintén azzal próbálkozik, hogy leállíttassa a vitatott elnöki rendeletet. Szerdán az északnyugati Washington államban fekvő Seattle-ben is megkezdődött az ügyben a bírósági meghallgatás, de a döntést még nem  hozták nyilvánosságra.          

Az elmúlt napokban Trump és befolyásos miniszterei - köztük Rex Tillerson külügyminiszter, Jeff Sessions, az igazságügyi tárca vezetője és John Kelly belbiztonsági miniszter is - az amerikai nemzet biztonsága szempontjából "létfontosságúnak" minősítve vette védelmébe Trump második rendeletét.
   
Az új rendeletből kimaradtak a január végén bejelentett első rendelet legvitatottabb pontjai, és lekerült az átmeneti beutazási tilalomban érintett országok listájáról Irak, amely hosszas tárgyalások után különleges együttműködést ígért az amerikai vízumot kérő irakiak ellenőrzése terén. Viszont a kormányzat változatlanul kilencven napra felfüggesztené a beutazást Iránból, Szíriából, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák