Hírek > Gázzal fűtők számára: csökkenhet-e a gáz fűtőértéke lakásunkban? >

Gázzal fűtők számára: csökkenhet-e a gáz fűtőértéke lakásunkban?

2017.03.18 04:01
A földgáz fűtőértéke hazánk legnagyobb részén 33-35 MJ/m3 között van. A fűtőérték ’értékét’ szabvány írja elő, amelyet minden érintettnek be kell tartania.
Gázzal fűtők számára: csökkenhet-e a gáz fűtőértéke lakásunkban?

A szabvány a fogyasztási helyre vonatkozó átlagos fűtőértéktől plusz-mínusz 5%-os eltérést enged meg, tehát pl. a TIGÁZ-DSO Kft. szolgáltatási területén a fűtőértéknek 32,3-35,7 MJ/m³ közötti értéktartományban kell lennie. A földgázelosztó a rendszerébe betáplált gáz elosztását végzi. A fűtőérték ’értékét’ sem befolyásolni, sem megváltoztatni nem tudja.


A gázért fizetendő díj a gáz minőségétől is függ

 

A fizetendő gázdíj ebből kifolyólag nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz a köbméter mennyiségétől, amit a gázóra mutat), hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni.

 

Így a szolgáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki a következőképpen:


Gázdíj [Ft] = Gáztechnikai normál térfogata [m3] x Gáz fűtőértéke [MJ/m3] × Energia egységára [Ft/MJ]

 

És hogy Magyarország területén hol, mennyibe kerül a gáz, megtudhatod IDE kattintva gáz ár kalkulátorunk segítségével.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák