Hírek > Vajon megfelelő irányba halad a magyar gazdaságpolitika az OECD szerint? >

Vajon megfelelő irányba halad a magyar gazdaságpolitika az OECD szerint?

2017.03.17 16:05
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pénteken megjelent kiadványában összességében pozitívan látja a magyar gazdaságpolitikai lépéseket, de kritikai észrevételei során a nemzetközi szervezet nem vett figyelembe minden fontos körülményt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

A szaktárca közleményében hangsúlyozza, az OECD az éves rendszerességgel megjelenő Going for Growth kiadványában elismeri, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban megvalósított több olyan strukturális reformot, amelyek összhangban állnak a szervezet korábbi ajánlásaival. Ezek között említik az adminisztratív korlátok csökkentését, az online pénztárgépek bevezetését, az egyszerűsített szakképesítési jegyzéket, valamint az egyszerűbb bejelentéseket különböző engedélyezési eljárások esetén.
    

Az OECD kiemeli, hogy Magyarországon az átlagos adóék nemzetközi viszonylatban magasnak mondható, de elismerik, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése - 2016-tól 15 százalék -, a családi adókedvezmény kiterjesztése segítettek csökkenti az adóéket. Javasolják az adóék további mérséklést az alacsony keresetűek esetében, a magyar kormány viszont az ajánlásnál sokkal célzottabban, a munkahelyvédelmi akció bevezetésével már megvalósította ezt - írta a tárca. Hozzátették: a program sikere egyértelmű a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásában, aminek köszönhetően az OECD-ben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatási ráta 2010 és 2015 között a balti országok után.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A gazdasági tárca szerint az OECD a legfrissebb kiadványában nem vette figyelembe a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán megkötött hat évre szóló bérmegállapodást, amely a minimálbér- és a garantált bérminimum emelését, illetve a munkaadói adóterhek jelentős csökkentését, a társasági adókulcs egyszámjegyűvé tételét tette lehetővé. A megállapodás érdemben befolyásolja a következő években várható makrogazdasági folyamatokat, magasabb növekedési pályára állítva a magyar gazdaságot, jelentős mértékben lecsökkentve az adóéket, amely teljes mértékben összhangban van azzal a célkitűzéssel, amely az OECD ajánlás fókuszában áll - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
    

A gazdasági minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy a tanulmányban az OECD csak az országok szerkezeti reformjait vizsgálja, ezért Magyarország teljesítményének vizsgálatakor nem tesz említést a magyar gazdaságpolitika legnagyobb sikeréről, miszerint 2013 óta kiegyensúlyozott és fenntartható pálya mentén, dinamikusan növekszik a magyar gazdaság. Mindemellett a külső és belső egyensúlyi mutatók továbbra is kedvezőek.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák