Hírek > Miért lehangolóak a magyar fűtési szokások? >

Miért lehangolóak a magyar fűtési szokások?

2017.03.20 13:30
A Honeywell 4000 európai háztartást vizsgáló felmérése kimutatta, hogy sokan a szükségesnél többet fizetnek azért, hogy elég meleg legyen az otthonukban. Az elavult fűtési technológiák használata hozzájárul a túl magas fűtésszámlákhoz, és vitákat okozhat a családban azzal kapcsolatban, mely helyiségben milyen hőmérséklet legyen.
Miért lehangolóak a magyar fűtési szokások?

A Honeywell, piacvezetőként a lakóépületek és kereskedelmi épületek fűtési technológiájában -

több mint 4000 háztartást kérdezett meg Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában fűtési szokásaikról. Arra a megállapításra jutottak, hogy bár - az energiapazarlásnak és az elavult fűtési szokásoknak köszönhetően - számos háztartás küzd a fűtésszámla befizetésével, és ez számos családi feszültség forrása, a tudatos energiafelhasználás még csak nagyon kevesekre jellemző.

 

Magyarországon a válaszadók majdnem fele (48 százaléka) elismerte, nem tesz semmilyen lépést annak érdekében, hogy kontrollálja az energiafelhasználását. Ez az állítás Romániában a háztartások 43%-ára, Lengyelországban a 34%-ára igaz. A Cseh Köztársaság és Szlovákia ingatlantulajdonosai némileg jobban odafigyelnek a fűtésszabályozására, de így is nagyjából harmaduk (a cseheknél 31%, a szlovákoknál 24%) szintén nem tesz lépéseket azért, hogy otthonuk hatékonyabb energiafogyasztó legyen.

 

“Kutatásunk azt mutatja, hogy az ingatlantulajdonosok szinte mindenhol többet költenek a fűtésre a szükségesnél, mert nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogyan lehetne gazdaságosabban működtetni meglévő fűtési rendszerüket” – állapította meg Wojciech Krajewski, a Honeywell Környezetvédelmi és Energia Megoldások kelet - európai üzletágának vezetője. „Korábbi iparági tanulmányok rámutattak arra, hogy a fűtés és a melegvíz előállítása együttesen az otthonok energiafogyasztásának 82%-áért felelős, ami érthetővé teszi, miért olyan lényeges, hogy a fogyasztók megértsék az optimalizálás fontosságát, és így csökkenthessék a háztartás költségeit.” 

 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A fűtés, mint a családi veszekedés egyik fő oka

A Honeywell kutatása arra is rávilágít, hogy a fűtés kérdésköre a családon belüli feszültségekben kimutatható arányú. A lengyel válaszadók 28%-a, a magyarok 27%-a, a románok 21%-a, a csehek 20%-a, illetve a szlovákok 18%-a számolt be az ideális helyiség hőmérséklettel kapcsolatos otthoni vitákról. Sőt, a szlovák, a lengyel, illetve a cseh háztartások a legfontosabb vitaalapnak rangsorolta a fűtés kérdését, megelőzve ezzel az olyan nyilvánvalóan konfliktust generáló ügyeket, mint a házimunka leosztása, a villany felkapcsolva felejtése vagy a televíziózás körüli harcok.

A megkérdezett lakástulajdonosok nagy része elmondta, kellett már kölcsönkérniük, vagy folyamodtak hitelért azért, hogy ki tudják egyenlíteni fűtésszámla-tartozásukat. Ebben a cipőben jár a román és lengyel lakástulajdonosok több mint negyede (26%-uk), míg a magyaroknál ez az arány 25%-os. Némileg jobb helyzetben van ebből a szempontból Szlovákia a maga 12%-ával, illetve a Cseh Köztársaság 9%-kal.

 

A régi és elavult fűtési rendszerek felelősek a túlzott energiafelhasználásért

Annak ellenére, hogy a lakástulajdonosokra nyomásként nehezedik a fűtésszámlák kifizetése, még mindig alacsony azok száma, akik újszerű technológiákat vesznek igénybe.  A lengyel tulajdonosok fele (53 %-uk), a csehek 49%-a, a szlovákok és magyarok 45%-a és a románok egyharmada (37%-a) nem használ termosztátot otthonuk hőmérsékletének szabályozásában. Romániában ráadásul 59% azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tudják külön szabályozni lakásuk helyiségeinek hőmérsékletét, de ebből 40% azért nem teszi, mert túl nehéznek vagy időigényesnek tartják ezt a feladatot.  Ugyanez az adat 37% illetve 12% Csehországban, azaz a csehek valamivel tudatosabbak a fűtésszabályozásban.

 

“Nagyon lényeges, hogy a lakástulajdonosok körültekintően döntsenek arról, hogyan fűtik otthonaikat, mivel az energiafogyasztás gyorsan összeadódik” – mondta Krajewski. „A modern termosztátot használó lakástulajdonosok száma meglepően alacsony, ráadásul sok országban, mint például Románia, a régi és elavult fűtési rendszerek a megszokottak, amelyeket nem lehet szabályozni, így optimálisan működtetni sem.”

 

A termosztátok hatékonyabbá teszik a fűtést

A Honeywell széles portfólióval rendelkezik Magyarországon a fűtésszabályozási technológiák területén. Ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy a lakástulajdonosok fenntartsák a megfelelő hőmérsékletet és egy okoseszközzel összekötve bárhonnan teljes komfortot biztosítanak az otthonok fűtésének szabályozásában akár külön zónákat kialakítva a háztartásban. Ezt a technológiát nevezzük zónaszabályozásnak.

 

Honeywell Single Zone Termosztát

  • Megfizethető megoldást ajánl az intelligens otthon kialakítására
  • Vezetéknélküli fűtésszabályozást és ütemezést tesz lehetővé
  • Kompatibilis bármely fűtési rendszerrel.
  • Könnyű telepítés és használat jellemzi, ideális kis lakásoknál és házakban.
  • Távirányítású szabályozási lehetőséget biztosít a Honeywell Connect Comfort applikáción keresztül, mindezt ingyenesen bármelyik okostelefonon vagy tableten.

 

Honeywell evohome rendszer

  • Nagyobb rendszerek és felhasználók számára alkalmas, akik még jobb szabályozást szeretnének.
  •  ‘Smart Zoning’ támogatással bírnak, ami lehetővé teszi a felhasználónak, hogy egyszerre 12 különböző zónára ossza a fűtési rendszerét, és minden egyes zónát különbözőképp szabályozzon.
  • A Honeywell evohome-ja képes 40%-os energiamegtakarítást elérni a Smart Zoning rendszeren keresztül, köszönhetően annak, hogy a felhasználók okoseszközeik segítségével szabályozhatják a rendszert. 

 

Minden termosztát az IFTTT (‘If This Then That’) rendszerben működik, amely összehangolható más online applikációkkal, mint amilyen a naptárfunkció vagy az időjárás előrejelzés. A Honeywell IFTTT-ben kapcsolódó termosztátjai képesek lekötni vagy megváltoztatni a fűtést, valós időben reagálva az olyan változó körülményekre, mint például, hogy a lakástulajdonos elhagyja otthonát, vagy odakint havazni kezd, mindezt azon szabályok szerint, amit a felhasználó beállít.

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyibe kerül 2017-ben 1 köbméter gáz?

Mennyibe kerül 1 kwh villamos energia 2017-ben?

Víz- és csatorna díjak 2017 - kalkulátor


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák