Hírek > Hogyan lett a 40 milliárd euróból 3 milliárd euró >

Hogyan lett a 40 milliárd euróból 3 milliárd euró

2017.03.25 15:00
Nyolc év alatt lényegében elolvadt a magyar magánszektor külfölddel szembeni nettó adóssága.

A múlt év utolsó negyedévében a magánszektor külfölddel szembeni nettó adóssága nagyjából 3 milliárd euróra rúgott - derül ki a héten publikált fizetésimérleg-adatokból. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint ez azt jelenti, hogy lényegében eltűnt az adósság. 2008 végén a magánszektor nettó tartozása még 40 milliárd eurót tett ki, tehát nyolc év alatt sikerült lefaragni ezt a tartozást.Forrás: MNB

A szakember hozzátette: a magánszektor külfölddel szembeni nettó adósságának csökkenése 2011-ben indult el és 2015-ben gyorsult fel. A folyamat hátterében elsősorban az áll, hogy a válság után a magánszektor szereplői – a lakosság és a vállalatok - sokkal óvatosabbá váltak. A megtakarításokra helyezték a hangsúlyt, miközben a hitelfelvételi kedv nagyon alacsony volt. Ez abból is látható, hogy a bankok hitel/betét mutatója 160 százalékról 90 százalékra csökkent. Így ma már a bankok a saját forrásaikból, betéteikből képesek hitelezni.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák